Rețele ruse și franceze de dezinformare pe social media. Facebook a închis conturile

Facebook a anunțat marți (15.12.2020) că a închis mai multe rețele de conturi false, care se pare că ar fi fost gestionate din Federația Rusă și Franța. Cu toate acestea, experții subliniază că motivațiile rușilor și francezilor nu au fost aceleași, informează Reuters.

Facebook a declarat că a suspendat trei rețele, totalizând circa 500 de conturi și pagini pentru „comportament neautentic”. O rețea ar fi avut legături cu „indivizi asociați cu armata franceză”, în timp ce celelalte două aveau conexiuni cu „indivizi asociați cu activitatea anterioară a Agenției Rusă de Cercetare pe Internet (IRA)”, precum și cu omul de afaceri rus Evgheni Prigojin, acționar la compania militară privată Wagner.

Aceste rețele au vizat țările din nordul Africii și din Orientul Apropiat. În cadrul fiecărora din ele, participanții au folosit conturi false, ceea ce a determinat Facebook să ia măsuri.

Toate cele trei campanii au fost suprimate pentru că au încălcat politica rețelei sociale, care interzice „un comportament neautentic coordonat în numele unui guvern străin”, au declarat responsabilul politicii de securitate a Facebook, Nathaniel Gleicher și șeful echipei globale de întrerupere a amenințărilor , David Agranovich, într-o postare pe blog, scrie France 24.

În ceea ce privește rețeaua din Franța, aceasta a vizat în principal Republica Centrafricană și Mali și, într-o măsură mai mică, Niger, Burkina Faso, Algeria, Coaste de Fildeș și Ciad, precizează Facebook. Aceste conturi false comentau, spre exemplu, politica franceză la fața locului sau își exprimau sprijinul pentru armata franceză.

Sursă foto: euractiv.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

General american: România trebuie să își sporească măsurile contrainformative

Fri Dec 18 , 2020
Sporirea măsurilor contrainformative trebuie să fie principala preocupare a României după decizia privind găzduirea Centrul Cyber al Uniunii Europene, a spus într-un interviu pentru umbrela-strategica.ro, generalul-maior Robert Wheeler, fost director–adjunct pentru sisteme informatice în Departamentul Apărării al SUA, precizând că în joc este însăși credibilitatea României. „Principala preocupare a României […]