Rețea de spionaj a FSB destructurată de Serviciul de Securitate din Ucraina

În cursul săptămânii trecute, Serviciul de Securitate din Ucraaina (SBU) a derulat o serie de operațiuni finalizate cu succes împotriva unei rețele a serviciului rus de informații – FSB, se arată într-un comunicat al SBU.

Structurile de contrainformații ucrainene au destructurat și blocat activitățile unei rețele a FSB, care acționa în regiunile Kiev, Odesa, Mykolaiv, Zhytomyr și Chernihiv, compusă din foști ofițeri din forțele speciale din Ucraina.

SBU a stabilit că cetățenii ucraineni au fost recrutați și instruiți de ofițerii ruși Vadim Dautov și Denis Sobko, pentru a pregăti acțiuni subversive împotriva statului ucrainean.

Sarcina lor era să creeze condiții favorabile pentru derularea unor acțiuni de sabotaj în regiunea Mykolaiv, să faciliteze intruziunea grupurilor de sabotaj și recunoaștere din teritoriilor temporar ocupate și să furnizeze instruire specială pentru cei recrutați. Scopul final era acela de a pune mâna pe aeronavele de luptă ale forțelor armate ucrainene de pe aerodromul Kulbakyne.

În plus, agenții FSB au adunat informații despre desfășurarea și relocarea forțelor armate ucrainene, a personalului și a activităților operaționale ale Direcției principale de informații din Ministerul Apărării, ale Forțelor pentru Operații Speciale, Forțelor Navale Ucrainene, Centrului 73 pentru Operații Speciale, precum și privind cooperarea internațională cu parteneri străini.

Printre cei recrutați de cei doi ofițeri FSB s-au numărat și înați oficiali ai armatei ucrainene.

În timpul perchezițiilor, ofițerii SBU au confiscat peste 4.000 de cartușe de diverse calibre, în special pentru AK-47, două grenade propulsate, 3 kg de trinitrotoluen,  detonatoare electrice și nu numai.

În prezent, se iau măsuri procedurale împotriva agenților FSB acuzați de înaltă trădare, înființarea de grupare teroristă și manipularea ilegală de arme și explozivi.

Ancheta se află în derulare, aceasta fiind efectuată sub supravegherea Parchetului Regiunii Odesa.

Sursă foto: facebook.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Formarea subofițerilor de la informații militare cu instructori din SUA, UK, Israel și Turcia

Mon Feb 8 , 2021
La începutul lunii martie vor începe, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I”, cursurile de formare a subofițerilor MApN din zona de informații. Ministerul Apărării Naţionale a anunțat la mijlocul lui ianuarie că va organiza un curs de formare a subofiţerilor în activitate – […]