„Renașterea” grupării teroriste Daesh pe fondul crizei medicale globale

Potrivit observatorilor locali și internaționali, în prezent, Irakul asistă la cea mai prolifică perioadă a organizației teroriste Daesh (Statul Islamic / ISIS) din decembrie 2017 – când guvernul irakian a declarat că a învins gruparea. Organizația teroristă sunnită exploatează un moment de oportunitate, întrucât forțele de securitate irakiene, milițiile șiite și trupele americane se adăpostesc pentru a evita efectele COVID-19.

Irakul a fost carantinat încă din 22.03.2020 ca răspuns la izbucnirea pandemiei de coronavirus. Forțele de securitate ale țării sunt ocupate să ofere ajutor umanitar comunităților aflate în blocaj. În plus, un număr mare de soldați și ofițeri de poliție sunt fie bolnavi, fie se adăpostesc în izolare cu familiile. Mai mult, forțele militare americane și-au redus în mod semnificativ prezența în țară.

Aceste condiții permit luptătorilor Daesh să iasă din ascunzători și să efectueze operațiuni în aproape fiecare provincie din Irak. Săptămâna trecută, grupul militant a lansat o serie de atacuri coordonate în aproape 30 de locații din Irak, care au provocat zeci de victime în rândul forțelor de securitate irakiene și al membrilor milițiilor șiite. În plus, teroriștii au distrus mai multe linii electrice din nord-estul Irakului, perturbând aprovizionarea cu energie electrică la zeci de mii de case din regiune.

Nimeni nu are o imagine cât de cât clară a modului în care această campanie a jihadiștilor va continua în contextul COVID-19. Pandemia generează perturbări majore asupra economiei irakiene, în timp ce scăderea istorică a prețurilor petrolului reduce dramatic sursa principală de venit a națiunii. Ceea ce este evident este faptul că Daesh prosperă în condiții de instabilitate, dat fiind faptul că efectele pandemiei continuă să se manifeste în Orientul Mijlociu, iar instituțiile statale gestionează cu greu criza medicală.

Sursă articol: intelnews.org

Sursă foto: middleeastmonitor.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

MApN achiziționează un sistem cu inteligență artificială pentru combaterea fake news

Tue May 12 , 2020
MApN se angrenează în lupta cu fake news și cheltuiește 1,1 milioane de lei pentru achiziționarea unui sistem informatic, ce ar urma să sprijine demersurile de detectare a știrilor false ce au ca țintă Armata. Astăzi (12.05.2020), pe platforma SEAP a fost publicat, de către UM 02415 aparținând Ministerului Apărării […]