Regândirea strategiei de counterintelligence a SUA și lupta cu dezinformarea

Experți ai DefenseOne apreciază că de prea multă vreme paradigma de „counterintelligence” a SUA a fost concentrată pe protejarea secretelor de stat, dar acest lucru trebuie să se schimbe dacă Washingtonul își dorește să lupte cu propaganda și dezinformarea, în special sub auspiciile unei ere în care acțiuni de acest fel pot fi realizate la scară largă nu doar de entități statale, ci și de grupări criminale și organizații teroriste.

Trebuie să ne reamintim că acest concept de „counterintelligence” presupune, pe lângă protejarea propriilor secrete, și acțiuni de combatere a încercărilor de a antagoniza și de a slăbi diverse structuri din aparatul de securitate și apărare propriu.

Războiul informațional pus în scenă de Moscova în blocul vestic este relativ nou, prin comparație cu zonele din imediata sa proximitate. Foștii ofițeri KGB Oleg Kalugin și Sergei Tretyakov au descris modul în care serviciile de informații sovietice au lucrat în timpul Războiului Rece pentru a semăna intrigă și a slăbi încrederea populației americane în propriile instituții, în detrimentul concentrării eforturilor de a fura secrete ale agențiilor guvernamentale ale SUA. Astăzi, măsurile active ale succesorilor KGB, au fost actualizate cu instrumente de tip social media pentru a putea atinge ținte de pe întreg mapamondul și reușesc să îmbine cu măiestrie „tribalismul online”, știrile false și roboți virtuali.

Iar Rusia nu este singură. Moscova și alte guverne învață tactici cheie de dezinformare de la actori non-statali. În 2014, ISIS a avut momentul său de glorie la Mosul. Au operaționalizat pe Twitter multiple conturi, hashtag-uri și aplicații pentru smartphone, reușind să surclaseze forțele irakiene antrenate de SUA. Campania violentă s-a derulat viral în moduri inedite, recrutând și punând în mișcare grupuri de jihadiști din întreaga lume. Astăzi, „rețeaua de socializare” a ISIS a scăzut pe măsură ce grupul se concentrează pentru a face față pierderii așa-numitului califat din Irak și Siria, dar „înarmarea” sa de pe social media a impresionat profund adversarii și rivalii americani.

Aceste evoluții sugerează că SUA vor trebui să facă față, atât amenințărilor statale, cât și celor non-statele pe arena informațională. Indiferent de modul în care va evolua această amenințare, este foarte clar că va avea la bază cele mai noi tehnologii. Sisteme de tip inteligență artificială sunt deja utilizate pentru a crea elemente de tip „deep fake” (imagini și videoclipuri trucate în care o persoană este înlocuită cu alta).

Potrivit DefenseOne, Serviciile de counterintelligence trebuie să se concentreze pe componenta ofensivă în ceea ce privește dezinformarea. Acțiunile de influență de astăzi vizează grupuri americane polarizate și susceptibile de a da crezare acelor informații care sunt în concordanță cu propriile seturi de valori și principii. Este nevoie ca structurile de informații ale SUA să identifice din timp acțiunile adversarilor și să le contracareze, pentru a nu permite ca mesajele să se viralizeze în rândurile populației.

O astfel de abordare presupune parcurgerea a câtorva pași-cheie, spun experții DefenseOne. În primul rând, ar trebui ca structurile americane să înțeleagă mai bine cum acționează adversarul și ar fi ideal să poată aborda problema dintr-o perspectivă pro-activă, nu reactivă. Acest mod de acțiunea implică penetrarea serviciilor ostile print acțiuni clasice de culegere de informații, precum și prin investiții masive pe componenta de open source intelligence (OSINT).

În al doilea rând, este necesară intervenția purtătorilor de cuvânt ai autorităților americane, care să dezmintă, atunci când este cazul, anumite informații false propagate în spațiul public sau să demaște posibile încercări de inducere în sau de dezinformare.

Nu în ultimul rând, este esențială cooperarea extinsă inter-agenții la nivel guvernamental, dar și cu companii din mediul privat din domeniul tehnologiei, în vederea sprijinirii identificării operațiunilor adverse de dezinformare cu instrumente de ultimă generație care, uneori, pot fi extrem de precise datorită sistemelor bazate pe inteligență artificială.

Experții DefenseOne precizează că este de dorit ca organismele statale să înceapă să împărtășească informații cu diverse entități din sectorul privat pentru a oferi acestora oportunitatea de a lua măsurile potrivite în timp util și de a ajute la prevenirea unor evenimente nedorite.

Sursă articol: defenseone.com

Sursă foto: theglobeandmail.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

BORDER SECURITY CONFERENCE 2020

Mon Feb 10 , 2020
Mâine își va deschide porțile la Roma cea de-a 13-a ediție a Conferinței anuale ”Border Security Conference”, evenimentul întinzându-se pe durata a 3 zile, între 11 și 13 februarie.  Conferința este organizată ca în fiecare an de grupul britanic SMI, manifestarea urmând să aducă la un loc specialiști de nivel […]