Referendum în Elveția pentru achiziția de aeronave de luptă și a unui sistem de apărare aeriană

Cetățenii elvețieni au fost chemați duminică (27.09.2020) la referendum pentru aprobarea/respingerea planului guvernamental privind cheltuirea a 6,5 miliarde de dolari pentru achiziționarea de aeronave de luptă, informează Defense News.

În urma voturilor exprimate, planul a fost aprobat, cu o diferență foarte mică de numai 8.670 de voturi. Referendumul de duminică se traduce în cifre astfel: 50,1% (1.605.700 de voturi) pentru și 49,9% (1.597.030 de voturi) împotrivă.

Ministrul apărării, Viola Amherd, a declarat reporterilor că este de părere că oricât de apropiate au fost rezultatele, este vorba de un angajament privind continuarea evaluărilor în curs cu privire la avioanele Eurofighter, Rafale, F-18, Super Hornet și F-35A. „Votul reprezintă o investiție pe termen lung în securitatea populației și infrastructurii elvețiene”, a spus aceasta.

Legislativul elevețian a aprobat săptămâna trecută bugetul pentru programul de modernizare „Air 2030”, care include și 6,5 miliarde de dolari pentru 30-40 de avioane noi și 2 miliarde pentru un sistem complementar de apărare aeriană la sol.

Amherd a subliniat că bugetul pentru achiziția avioanelor trebuie privit ca un plafon. „Dacă putem obține avioane adecvate pentru mai puțin, cu siguranță vom lua asta în calcul”, a spus ea.

Toți furnizorii trebuie să respecte termenul limită de 18 noiembrie pentru a livra propunerile finale. Guvernul va evalua apoi ofertele în prima jumătate a anului 2021 și va lua o decizie cu privire la tipul de aeronavă și sistemul de apărare aeriană până în iunie.

Sursă foto: thelocal.ch

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Marea Britanie și Canada impun noi sancțiuni împotriva regimului condus de Lukashenko

Wed Sep 30 , 2020
Marea Britanie a impus noi sancțiuni împotriva a opt oficiali de la Minsk, printre care se numără și liderul din Belarus, Aleksander Lukashenko, pentru încălcarea drepturilor omului după alegerile prezidențiale fraudate. Londra a impus sancțiuni asupra lui Lukashenko, a fiului său și a altor șase oficiali de rang înalt ai […]