Recep Erdogan va avea o întâlnire cu Joe Biden

Preşedintele turc Recep Tayip Erdogan a declarat că aşteaptă să se întâlnească cu preşedintele Biden, în timpul următoarei conferinţe a ONU despre schimbările climatice, unde vor discuta şi despre anularea livrării aeronavelor F-35, relatează Monitul Apărării citând surse The Hill.

Erdogan le-a transmis reporterilor, miercuri, că speră să se întâlnească cu Biden în timpul summitului G20 din Roma, însă, cel mai probabil, se vor întâlni la summitul despre schimbările climatice, COP26, în Glasglow, scrie The Hill, cu referire la AP.

„Cel mai important subiect al nostru va fi F-35”, a declarat Erdogan, potrivit AP.

„Am făcut o plată de 1.4 miliarde de dolari pentru F-35. Trebuie să discutăm despre cum ne vom recupera banii”, a declarat Erdogan.

Ankara a comandat 100 de aeronave F-35 de la SUA, însă Washingtonul a întrerupt livrarea în aprilie 2019 pentru a pune presiune pe Turcia să nu cumpere sisteme S-400 de la Rusia. SUA au avertizat că sistemul rusesc ar putea afecta alianţa NATO din cauza abilităţii acesteia de a detecta informaţii detaliate despre aeronavele F-35. Ulterior, Turcia a fost exclusă din programul F-35, după ce a recepţionat un sistem rusesc S-400. La un an distanţă de acest moment, SUA au sancţionat Turcia în baza legii CAATSA pentru primirea sistemelor de la Rusia.

Sursă foto: Reuters

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Rusia avertizează Ucraina cu privire la utilizarea dronelor turcești în conflict

Thu Oct 28 , 2021
Recent, Ucraina și Turcia au semnat un acord pentru înființarea unui centru de instruire și întreținere pentru dronele turcești. Kremlinul a avertizat miercuri că folosirea dronelor fabricate în Turcia ar putea agrava și mai mult conflictul din Ucraina, după ce Kievul a publicat pentru prima dată imagini cu armata sa […]