Raport NATO: factorii tehnologici disruptivi în domeniul tehnologiei militare în următorii 20 de ani

Organizația de Știință și Tehnologie a NATO a publicat un raport în care prezintă inovațiile care ar putea perturba major modul în care capabilitățile sale militare vor opera în următorii 20 de ani.

Raportul „Science & Technology Trends 2020-2040” a indicat inteligența artificială (AI), datele, autonomia, spațiul, instrumentele cuantice și hipersonice, biotehnologia drept domenii ce se află în faze incipiente de dezvoltare sau în curs de dezvoltare rapidă, cu posibil impact major asupra sferei militare.

Documentul precizează că transformările tehnologice pe componentele anterior enumerate sunt considerate a fi predominant disruptive, întrucât evoluțiile în aceste domenii se bazează pe susținerea dezvoltării pe un termen foarte lung. Ca atare, perturbarea semnificativă a capacităților militare este deja în curs sau va avea un impact major în următorii 5-10 ani.

„Noile evoluții în domeniul cuantică sau biotehnologie sunt evaluate ca fiind emergente, necesitând mult mai mult timp (10 până la 20 de ani) înainte ca prezența lor perturbatoare să fie pe deplin simțite asupra capacităților militare”, arată NATO.

Raportul mai subliniază că încrucișările dintre aceste tehnologii – cum ar fi cele bazate pe AI, date și capacitate de autonomie, ar putea fi extrem de influente în dezvoltarea viitoarelor capabilități militare.

Comentând concluziile raportului, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat: „Acest raport reprezintă o privire asupra viitorului apărării. El va ghida cercetarea la NATO și pe cea a aliaților noștri, pentru a ne asigura că ne menținem tehnologia de vârf în anii următori”.

China a făcut în ultimii ani investiții majore în domeniul AI și al hipersonicii, iar analiștii au avertizat anterior că s-ar putea ca armata chineză să depășească SUA când vine vorba de tehnologie militară. Raportul arată că Beijingul a devenit un jucător major în 2017, după lansarea planului de dezvoltare în domeniul AI și că s-a mișcat extrem de bine și de rapid în extinderea acestor tehnologii.

Sursă foto: afcent.af.mil

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Securitate cibernetică și amenințarea Orientului

Sat May 9 , 2020
Revenim în acest weekend cu ce de-al doilea material semnat de Daniel, care ne propune o evaluare succintă a riscurilor de securitate cibernetică provenite din spațiul asiatic. Viteza schimbărilor de paradigmă, amenințarea actorilor non-statali, apariția și dezvoltarea cyberspațiului, toate acestea reprezintă argumente valide pentru problematica incertitudinii care marchează Occidentul în […]