Raport Jane’s privind atacurile teroriste din 2019

Conform Jane’s Terrorism and Insurgency Centre (JTIC), în anul 2019 au fost înregistrate 14.009 de atacuri teroriste la nivel global, cea mai scăzută valoare din 2011. Cu toate că numărul de atacuri a înregistrat o scădere de aproximativ 10% față de anul 2018 (15.822), numărul total de victime a crescut cu peste 10%, de la 13.547 la 14.920.

„Un factor esențial pentru care frecvența actelor teroriste a fost încetinită este faptul că s-a înregistrat o scădere a activității în zonele importante de conflict, inclusiv în Ucraina, care era cotată ca fiind cea mai violentă țară din punct de vedere al numărului de atacuri”, a declarat Matthew Henman, șeful JTIC. „Aceasta a fost compensată de o creștere semnificativă a victimelor, în mare parte datorită atacurilor operate de talibani în Afganistan, precum și de creșterea violențelor în Repăublica Democrată Congo, Mali și Burkina Faso”, a mai precizat expertul.

Atacurile talibanilor au crescut cu aproape 90%, iar numărul de victime cu 60%. Astfel, au surclasat gruparea teroristă ISIS, devenind cel mai „prolific” grup armat non-statal.

Ucraina a rămas cea mai violentă țară din punct de vedere al frecvenței atacurilor, cu toate că evenimentele ostile reprezintă acum un fenomen localizat în anumite regiuni ale statului.

Actele teroriste din zona Orientului Mijlociu și a Africii de Nord au reprezentat o cincime din totalul atacurilor produse în 2019.

90% din atacurile organizate de grupări militare non-statale au avut ca țintă teritoriile siriene.

Sursă articol și foto: janes.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Conflictul SUA cu Huawei continuă

Thu Feb 13 , 2020
Un oficial al Casei Albe a declarat că gigantul chinez Huawei are capabilitatea de a accesa în mod secret comunicațiile derulate prin intermediul dispozitivelor produse. Oficialii americani se află într-o campanie de lobby la nivel global pentru a-și determina aliații să interzică comercializarea produselor livrate de compania chineză. Citat de […]