Raport FBI, DHS și NCTC: extremismul din plan intern – cea mai mare amenințare de terorism la adresa SUA

Extremismul domestic motivat de teorii ale conspirației și negaționiști măsurilor de combatere a coronavirusului, reprezintă „cele mai mari amenințări de terorism intern” împotriva SUA în 2021, potrivit unui raport guvernamental, citat de Yahoo News. Raportul din 13.01.2021, este cuprins în Buletinul Comun de Informații, elaborat de FBI, Departamentul Securității Interne și Centrul Național de Contraterorism.

Documentul avertizează asupra faptului că atacurile din 06.01.2021 de la Capitol Hill îi vor motiva, cel mai probabil, pe extremiști să opereze noi atacuri, mai violente, pe parcursul anului 2021. În lunile următoare, violențele vor fi probabil „mai sporadice, executate de actori singuratici sau de grupuri restrânse”. Atacatorii pot fi grupați în trei categorii: extremiști violenți antiguvernamentali (AGAAVE), extremiști violenți ai milițiilor (MVE) și extremiști violenți motivați rasial sau etnic (RMVE), explică raportul.

Acești actori consideră, în general, revolta ca un succes pentru cauza lor și o percep „ca pe un pas spre rezolvarea inițiativelor lor”. Prin urmare este posibil ca și alții să fie inspirați să comită acte de violență în următoarea perioadă, se arată în raport. Atacul asupra Capitoliului ar trebui privit ca „parte a unei tendințe în curs, în care extremiștii folosesc demonstrațiile pentru a genera violențe motivate ideologic”. Astfel de acțiuni violente sunt îndreptate din ce în ce mai mult împotriva mass-media, care sunt văzuți de extremiști drept „complici într-un sistem ostil credințelor lor”.

Raportul mai avertizează, de asemenea, că recentele restricții impuse utilizatorilor extremiști pe platformele social media mainstream îi determină pe aceștia să recurgă la platfome mai puțin cunoscute, pe care le percep mai sigure. Această migrație în masă către astfel de platforme marginale „afectează capacitatea autorităților de a identifica și avertiza asupra amenințărilor specifice”, informează buletinul în încheiere.

Sursă foto: thestar.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Coreea de Nord a dezvăluit un nou model de rachetă balistică

Sat Jan 16 , 2021
Coreea de Nord a dezvăluit joi (14.01.2021), în cadrul unei parade militare, un nou tip de rachetă balistică ce poate fi lansată de pe submarine, media de la Phenian catalogând-o drept „cea mai puternică armă din lume”, relatează BBC. Mai multe dintre noile rachete au fost dezvăluite în timpul unei […]