Putin își mută armata din est spre granița cu Ucraina (video)

În aprilie și apoi în octombrie 2021, Kremlinul a mutat peste 100.000 de soldați din districtele militare de sud, vest, nord și centru către grannița cuUcraina. În prezent, aceștia sunt dislocați în tabere uriașe de-a lungul graniței ruso-ucrainene și în Crimeea ocupată, așteaptând noi ordine.

Puterea militară a Rusiei este în mișcare…

În această săptămână, chiar și experții militari privesc uimiți Rusia. Într-un tur de forță logistic, sute de tancuri și alte echipamente militare sunt mutate în ultimele zile din estul îndepărtat al Rusiei la granița cu Ucraina, transmite publicația germană Bild, care citează experți militari, dar și imagini postate pe rețelele sociale cu trenurile rusești în mișcare.

Trenurile care transportă tancuri, lansatoare de rachete, camioane militare, ambulanțe și sisteme balistice, parcurg până la  7.000 de kilometri – de-a lungul legendarei linii de cale ferată transsiberiană – în direcția Ucrainei și țărilor NATO.

„Calea ferată transsiberiană este o rută importantă pentru mișcările militare din Rusia. Un tren militar parcurge șase – șapte zile pentru a ajunge până în vestul Rusiei. Trenurile care pleacă din Siberia ajung în doar două-trei zile”, a declarat expertul irlandez în apărare Andy Scollick pentru BILD.

Harta experților de la BILD arată unde au fost filmate trenuri militare de-a lungul liniei de cale ferată Transsiberiană în ultimele 72 de ore.

Putin despre calea războiului transiberian infografic
BILD

Amploarea acestei mișcări de trupe uimește chiar și experții militari. ”Este un tur de forță logistic”, susține Andy Scollick, expert militar britanic.

Expertul militar finlandez Petri Mäkelä afirmă: „Numai pe 11 ianuarie, 12 trenuri militare de marfă au trecut spre vest prin Krasnoyarsk. Dacă este adevărat, este o mișcare masivă.”

Expertul în apărare Scollick avertizează pentru BILD că relocarea masivă „desigur nu are nicio legătură cu Kazahstanul și nici cu exercițiile la scară largă planificate de armata rusă. Prin urmare, se înțelege că se îndreaptă spre vest pentru a completa și a sprijini consolidarea operațională în apropierea graniței de est a Ucrainei”.

În trenurile trasportă cele mai avansate tancuri de luptă ale Rusiei, lansatoare de rachete, camioane, ambulanțe, sisteme de rachete balistice cu capacitate nucleară și nenumărate vehicule logistice.

Dacă Rusia „ar fi vrut doar să-și arate forța, un spectacol cu ​​tancuri și artilerie ar fi în mare măsură suficient. Dar acesta este o mișcarealogistică la scară largă etalând echipamentul necesar pentru a susține o operațiune de luptă. Și nu este doar echipament, majoritatea acestor trenuri conțin vagoane de pasageri pentru trupe și vagoane de marfă pentru echipamentul lor.” susține Andy Scollick.

Putin pare să fie serios de data aceasta. Contrar tuturor asigurărilor că regimul său „nu dorește nicio escaladare a conflictului”, președintele Rusiei pare că pregătește o campanie militară pe care Europa nu a mai văzut-o de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Sistemele rusești de rachete Iskander observate în apropierea Ucrainei (video)

Mon Jan 17 , 2022
Sistemele rusești de rachete balistice Iskander de înaltă precizie au fost văzute deplasându-se spre  granița de vest, pe fondul continuării înarmării armatei ruse dislocate în apropierea granițelor Ucrainei, anunță Defence Blog. Potrivit Conflict Intelligence Team, cel puțin două brigăzi de rachete Iskander din Districtul Militar de Est al Federației Ruse […]