Proteste antiguvernamentale de amploare în Cuba

Mii de cubanezi au iești în stradă duminică (11.07.2021), în mai multe orașe, inclusiv Havana și Santiago, scandând „Libertate” și cerând președintelui Miguel Diaz-Canel să-și dea demisia, acestea fiind cele mai ample demonstrații anti-guvernamentale de pe insula condusă de comuniști din ultimele decenii, transmite Reuters.

Protestele au erupt în contextul celei mai grave crize economice de după căderea Uniunii Sovietice și a unei creșteri record a numărului de îmbolnăviri cu Covid-19, cubanezii strigându-și furia provocată de lipsa produselor de bază, restrângerea drepturilor civile și gestionarea pandemiei de coronavirus.

Mii de persoane au protestat în mai multe zone din capitala Havana, inclusiv în centrul istoric, scandarea „Diaz-Canel, pleacă” umbrind grupurile de suporteri guvernamentali ce au ieșit în stradă pentru a scanda „Fidel” și a flutura staguri cubaneze.

Mașinile forțelor speciale de intervenție, cu mitraliere montate în spate au fost văzute în toată capitala, iar prezența poliției a fost una masivă chiar și după ce majoritatea protestatarilor plecase acasă după ora limită 21.00, impusă ca măsură anti-pandemie.

Diaz-Canel, președinte și șef al partidului comunist, a dat vina, într-un discurs televizat de duminică după-amiază, pe dușmanul istoric, SUA, care în ultimii ani a înăsprit embargoul contra Cubei.

Diaz-Canel a susținut că protestatarii sunt sinceri, dar manipulați de campaniile orchestrate de Statele Unite și de „mercenari” locali și a avertizat că „provocările” viitoare nu vor fi tolerate.

Sursă foto: france24.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Agenția americană pentru cooperare în domeniul apărării și securității: România a primit statutul „Dependable Undertaking” din partea SUA

Tue Jul 13 , 2021
România a primit, din partea Statelor Unite ale Americii, statutul „Dependable Undertaking” (DU), a anunțat luni (12.07.2021) directorul Agenției americane pentru cooperare în domeniul apărării și securității, Heidi Grant, la o întrevedere cu ministrul apărării, Nicolae Ciucă. Obținerea acestui statut va permite, de acum înainte, încheierea contractelor de achiziții de […]