Propunerea secretă a chinezilor pentru o bază aeriană în Finlanda

Orașul finlandez Kemijärvi din Laponia a refuzat o ofertă făcută de către Institutul de Cercetare Polară al Chinei pentru a cumpăra sau concesiona aeroportul local, conform Euractiv.

Oferta a fost făcută în ianuarie 2018 însă a fost făcută publică de abia acum.

China a dorit să finanțeze o nouă pistă și să facă renovări în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro pentru ca aeroportul să poată fi folosit pentru cercetări și zboruri de observare deasupra Oceanului Arctic, Polului Nord și Pasajului Nord-Est. Delegația chineză a promis și fonduri pentru un nou laborator de cercetare.

Vestea privind planul secret i-a luat prin surprindere pe oamenii de știință de la Universitatea Laponiei și Centrul Arctic al regiunii, aceștia colaborând cu cercetători chinezi în trecut.

Potrivit forțelor armate finlandeze, aeroportul este situat în apropierea unei baze militare strategice astfel că extinderea aeroportului din Kemijärvi nu ar fi fost posibilă.

În plus, o asemenea propunere nu ar mai fi în prezent realistă datorită legislației privind investițiile străine, adoptată de Uniunea Europeană în luna octombrie a anului trecut privind.

China are în prezent centre de cercetare în regiunea arctică în Groenlanda, Islanda și Arhipelagul Svalbard.

Sursă foto: sciencepoles.org

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Atac cu dronă și rachetă la o instalație petrolieră din Arabia Saudită

Mon Mar 8 , 2021
O dronă a lovit duminică (07.03.2021) un port petrolier şi o rachetă balistică a vizat instalaţii ale gigantului energetic Aramco, în estul Arabiei Saudite, explică Ministerul saudit al Energiei, informează Agerpres. „Unul dintre parcurile de rezervoare petroliere din portul Ras Tanura din Provincia de Est, unul dintre cele mai mari […]