Programul de „propagandă” al armatei canadiene, pentru respectarea restricțiilor generate de COVID-19, a fost anulat

Forțele armate canadiene au primit ordin să pună la punct un plan pentru a influența cetățenii cu ajutorul tehnicilor de propagandă, cu scopul de a-i determina să se conformeze restricțiilor COVID-19, explică publicația Ottawa Citizen.

Subsecretarul de stat din Ministerul canadian al Afacerilor Publice, Laurie-Ann Kempton, a anunțat însă că programul a fost anulat, preciza publicația pe 16.11.2019.

Într-un e-mail adresat redacției, Laurie-Ann Kempton precizează: „Canadienii trebuie să aibă o încredere absolută, știind că noi înțelegem perfect rolul nostru de a informa public despre inițiativele și activitățile noastre. Ei trebuie să știe că nu sunt ținte”.

Anunțul lui Kempton vine după ce Ottawa Citizen a dezvăluit la începutul acestei luni că forțele armate canadiene doreau să pună la punct un plan de „Comunicare Strategică de Apărare”.

Acesta trebuia să folosească „propaganda și alte tehnici pentru a încerca să influențeze atitudinile, credințele și comportamentele cetățenilor”, a scris Ottawa Citizen.

O schiță a propunerii a fost trimisă la Statul Major General al Ministerului Apărării, luna trecută. „Acea campanie trebuia să folosească tactici de propagandă similare celor întrebuințate împotriva populației afgane în timpul războiului din Afganistan, inclusiv camioane cu difuzoare care să transmită mesajele guvenului”, a relatat Ottawa Citizen.

Armata avea de asemenea planuri „de a strânge și analiza date” de pe conturile de social-media ale canadienilor. Ea a și trecut practic la treabă, strângând remarci negative despre premierul provinciei Ontario, Doug Ford, și modul în care acesta gestiona pandemia, a mai precizat publicația canadiană.

Potrivit Ottawa Citizen, armata și-a justificat acțiunea prin necesitatea de „a ajuta trupele care trebuiau să lucreze în aziluri pe o perioadă lungă în timpul pandemiei de coronavirus”. Rețelele sociale de pe care au fost examinate conturile includeau Facebook, Twitter și Instagram. Informațiile au fost trimise guvernului din Ontario.

Înainte ca acest proiect să fie dezvăluit opiniei publice, forțele armate canadiene au cheltuit deja peste un milion de dolari pentru antrenarea ofițerilor săi de relații publice în „tehnici de modificare comportamentală”, asemănătoare celor folosite de SCL Group (Strategic Communications Laboratories), compania mamă a faimoasei Cambridge Analytica.

Sursă foto: canadianarmytoday.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Participarea ministrului apărării naționale la Reuniunea Consiliului Afaceri Externe şi Comitetul Director al Agenţiei Europene de Apărare

Fri Nov 20 , 2020
Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, participă vineri (20.11.2020), în sistem videoconferință, la Reuniunea Consiliului pentru Afaceri Externe (CAE) în formatul miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, respectiv la lucrările Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA), în același format, arată MApN într-un comunicat. La nivelul Comitetului Director […]