Procurorul Curții Penale Internaționale va investiga posibile crime de război din Ucraina

Procurorul Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a confirmat că există temeiuri rezonabile pentru a crede că “atât presupuse crime de război, cât și crime împotriva umanității au fost comise în Ucraina”. Astfel, Curtea Penală Iinternațiională va deschide o anchetă cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia cât mai “rapid posibil”, a precizat Khan, citata de The Guardian.

Potrivit procurorului, ancheta va avea ca punct de pornire o altă anchetă preliminară privind acțiunile militare rusești din Crimeea și Donbass, publicată anul trecut, dar va urmări și evenimentele actuale. Predecesorul lui Khan în calitate de procuror CPI, Fatou Bensouda, a anunțat în 2020 că există suficiente dovezi din conflictul din estul Ucrainei și Crimeea pentru a lansa o anchetă, dar judecătorii Curții nu și-au dat aprobarea la acel moment.

Deoarece Ucraina nu este un stat membru al CPI, Lituania a cerut luni deschiderea anchetei asupra posibilelor crime de război comise de Rusia și Belarus. Prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte, a declarat pentru Washington Post că “ceea ce face Putin este doar o crimă și nimic altceva și sper că va fi judecat la Haga”.

Odată cu înmulțirea informațiilor că Rusia a utilizat bombe cu submuniție, cunoscute și ca bombe cu dispersie, dar și cu înmulțirea bombardamentelor asupra clădirilor rezidențiale din Harkov în special, guvernul de la Kiev pregătește, de asemenea, un dosar împotriva Moscovei pentru a fi dus la Haga. “Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru manipularea noțiunii de genocid pentru a justifica agresiunea. Solicităm o decizie urgentă prin care să ordone Moscovei să înceteze activitatea militară acum și să ne așteptăm să înceapă procesele săptămâna viitoare“, declara duminică președintele ucrainean.

Ucraina a acuzat Rusia și la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) pentru că a lansat o invazie sub pretextul unor afirmații false de genocid comise împotriva vorbitorilor de limbă rusă din țară.

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Fața oribilă a războiului ruso-ucrainean

Tue Mar 1 , 2022
Armata rusă a început bombardamentele grele asupra unor mari orașe din Ucraina, iar locuitorii trăiesc într-o stare de permanentă teroare. Orașul Harkov din estul Ucrainei este sub focul armatei ruse de câteva zile. Luni, 28 februarie, rușii au bombardat din nou, puternic, zonele rezidențiale și infrastructura civilă a orașului, iar […]