Primăvara pe Facebook – MAPN

1

Analizam recent capacitatea SRI de a comunica eficient și coerent prin social media, care este rolul, misiunea și activitatea de intelligence derulată de Serviciu. Următorul actor din zona de securitate pe care alegem să îl analizăm este MAPN.

De la bun început trebuie spus că Ministerul Apărării este mult mai interesat de modul în care alege să comunice cu publicul prin intermediul Facebook. Ca o simplă comparație, MAPN postează într-o lună cam cât postează SRI într-un an, ceea ce induce și ideea unei echipe specializate sau măcar trecute prin training-uri oferite de specialiști din domeniu.

Ceea ce reușește MAPN foarte bine, din perspectiva de copywrite și de comunicare publică, este să transmită câteva teme foarte clare, concrete pe care le-a identificat ca fiind pozitive pentru imaginea instituției: tradiție, patriotism, onoare.

MAPN reușește să comunice aceste elemente în mod eficient, ceea ce creează pentru cei ce urmăresc pagina o imagine mai bună și concretă a rolului pe care armata îl are în societate. Spre exemplu, MAPN urcă periodic postări prin care detaliază – din perspectivă personală, implicarea unor cadre în diverse operațiuni militare și ceea ce au trebuit ei să facă în teatrele de operațiuni. Acest lucru aduce în discuție și următorul punct forte al paginii de Facebook a MAPN: au înțeles nevoia de a se adresa propriilor angajați și familiilor acestora. MAPN comunică periodic către proprii angajați nu neapărat prin mesaje directe, ci inclusiv prin postări despre evenimente fericite din viața lor, ceea ce crează emulație atât din partea celor vizați, cât și din partea celor ce urmăresc pagina de Facebook a MAPN.

Există totuși câteva excepții, atunci când administratorii contului oferă momente ce sunt evident controlate, dar prezentate ca fiind spontane sau demersuri individuale ale unor cadre militare. Totuși, acest cazuri nu sunt atât de multe încât să fie un trend și reprezintă, cel mai probabil, o imagine a unei instituții caracterizată de ierarhie și luarea deciziilor pe bază de ordine militare.

Pagina de Facebook a MAPN și modul acestui minister de comunicare prin Facebook a beneficiat de input din partea unor profesioniști în trecut, dacă nu cumva asta se întâmplă și acum. Este îmbucurător că MAPN a înțeles nevoia de a transmite eficient și concret prin Facebook mesajul său instituțional și a acceptat că nu poate face acest lucru fără să apeleze la sprijin din exterior.

Impactul pozitiv al acestui mod de lucru este evident și prin faptul că MAPN are o pagină distinctă, destinată procedurilor de angajare – Recrutare MAPN și care oferă detalii privind pașii ce trebuie urmați de către cei interesați.

În concluzie, MAPN este, poate, cel mai bine organizat comunicator din zona instituțiilor de forță, lucru îmbucurător având în vedere contextul geopolitic din zona țării noastre precum și faptul că românii privesc Armata ca una din cele mai de încredere instituții. Le dorim și lor să își ducă la îndeplinire misiunea cu succes și să ne arate în continuare că respectă cuvântul cheie prezent și pe coperta paginii: ONOARE!

Sursă foto: facebook.com/mapn.ro/

Redactia

One thought on “Primăvara pe Facebook – MAPN

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Consolidarea cooperării militare Germania-Lituania

Wed Feb 26 , 2020
La data de 13.02.2020, comandantul forțelor terestre lituaniene, generalul de brigadă Raimundas Vaiksnoras și inspectorul armatei germane (echivalentul șefului de stat major), generalul locotenent Jorg Vollmer, au semnat un acord privind viziunea strategică pentru consolidarea cooperării militare bilaterale. A fost ultima semnătură în calitate oficială a ofițerului german. La câteva […]