Președintele haitian asasinat de mercenari. Suspecții pretindeau că sunt agenți ai unei organizații guvernamentale americane

Preşedintele haitian, Jovenel Moise, a fost asasinat de un comando armat în noaptea de marţi spre miercuri (07.07.2021) în propria locuinţă, iar ucigaşii suspectaţi au fost arestaţi de poliţie la sfârşitul zilei de miercuri, a anunţat pe Twitter secretarul de stat pentru comunicare, Frantz Exantus, care a spus că detalii vor fi furnizate în curând la televizor, transmite AFP, preluat de Agerpres.

„Patru mercenari au fost ucişi, doi au fost arestaţi şi sunt sub controlul nostru. Trei poliţişti care fuseseră luaţi ostatici au fost eliberaţi”, a precizat ulterior, într-un anunţ televizat, directorul general al poliţiei, Leon Charles. „Am decis să declarăm starea de asediu în toată ţara”, declarase mai devreme premierul Claude Joseph într-un discurs, acordând astfel puteri consolidate executivului timp de două săptămâni. El a promis că autorii, ucigaşii lui Jovenel Moise vor plăti în faţa justiţiei pentru ceea ce au făcut, şi a adăugat că atacatorii erau „străini care vorbeau engleză şi spaniolă”.

Potrivit ambasadorului haitian în SUA, Bocchit Edmond, comandoul era format din mercenari profesionişti, care au pretins că sunt agenţi ai Departamentului SUA de combatere a traficului de stupefiante.

Soţia preşedintelui, Martine Moise, rănită în atentat, a fost transportată cu avionul la Miami, unde a fost internată la spitalul Jackson Memorial, au raportat mai multe mass-media americane.

Acest asasinat ameninţă să destabilizeze şi mai mult cea mai săracă ţară din cele două Americi, Haiti confruntându-se deja cu o dublă criză, politică şi de securitate. Ca reacţie, Republica Dominicană, care împarte cu Haiti aceeaşi insulă, a ordonat miercuri închiderea imediată a frontierei.

Provenind din lumea afacerilor, Jovenel Moise, în vârstă de 53 de ani, a fost ales preşedinte în 2016 cu promisiunea de a dezvolta economia ţării şi a preluat oficial funcţia pe 7 februarie 2017.

Activ în mai multe domenii economice, inclusiv în exploatarea plantaţiilor de banane, Moise nu avea practic experienţă în politică în momentul alegerii sale şi era foarte puţin cunoscut de compatrioţii săi.

Sursă foto: rfi.fr

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Întâlnire secretă între premierul israelian și regele iordanian

Fri Jul 9 , 2021
Prim-ministrul israelian Naftali Bennett și regele iordanian Abdullah II s-au întâlnit în secret săptămâna trecută la palatul coroanei din Amman, la prima întrevedere dintre liderii celor două țări din ultimii trei ani, potrivit The Times of Israel. Bennett, care a preluat funcția în urmă cu mai puțin de o lună, […]