Premiul “Saharov 2021” i-a fost acordat lui Alexei Navalnîi

În urma unei decizii a Conferinței președinților, Parlamentul European i-a acordat Premiul Saharov 2021 pentru libertatea de gândire lui Alexei Navalnîi, om politic al opoziției ruse și activist anticorupție.

Președintele Parlamentului, David Sassoli, a declarat: „Parlamentul European l-a ales pe Alexei Navalnîi drept câștigător al Premiului Saharov de anul acesta. A militat în mod consecvent împotriva corupției regimului lui Vladimir Putin și, prin intermediul conturilor sale de pe platformele sociale și al campaniilor sale politice, Navalnîi a contribuit la expunerea abuzurilor și la mobilizarea sprijinului a milioane de persoane din întreaga Rusie. Pentru aceasta, el a fost otrăvit și aruncat în închisoare.”

„Prin acordarea Premiului Saharov lui Alexei Navalnîi, recunoaștem curajul său personal imens și reiterăm sprijinul ferm al Parlamentului European pentru eliberarea sa imediată”, a adăugat el.

Acest premiu, creat în 1988 în memoria fizicianului rus disident politic Andrei Saharov, este decernat în fiecare an de Parlamentul European unor persoane sau organizaţii care au avut „o contribuţie excepţională la lupta pentru drepturile omului în lume”, şi are o valoare de 50.000 de euro.

Alexei Navalnîi este un om politic al opoziției ruse, activist anticorupție și adversar politic major al președintelui rus Vladimir Putin. S-a remarcat pe scena internațională prin organizarea de manifestații împotriva președintelui Putin și a guvernului său, prin participarea la alegeri și prin apelurile la reforme împotriva corupției din Rusia. În august 2020, Navalnîi a fost otrăvit și a petrecut mai multe luni în convalescență la Berlin. A fost arestat la întoarcerea sa la Moscova în ianuarie 2021, iar în prezent, execută o pedeapsă cu închisoarea de trei ani și jumătate, din care rămân încă peste doi ani. Închis într-o colonie penitenciară de maximă siguranță, Navalnîi a intrat în greva foamei o perioadă îndelungată la sfârșitul lunii martie 2021, pentru a protesta împotriva lipsei de acces la asistență medicală. În iunie 2021, o instanță rusă a scos în afara legii birourile rețelei regionale a lui Navalnîi și Fundația Anticorupție a acestuia, ambele considerate în prezent ca extremiste și nedorite de către autoritățile ruse.

Sursă foto: caleaeuropeana.ro

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

MIT a destructurat o reţea de spionaj a Mossadului

Thu Oct 21 , 2021
Autorităţile turce au reținut 15 persoane suspectate că ar fi colaboratori ai Serviciului israelian de informaţii Mossad care acţionau pe teritoriul Turciei, anunță cotidianul turc Sabah S-a stabilit că membrii rețelei de spioni Mossad au primit ordine și au fost instruiți de reprezentanți ai serviciului secret israelian în diferite orașe […]