Planurile Turciei de îmbunătățire a relațiilor în industria de apărare cu Sudan

Guvernul turc își propune să consolideze cooperarea în domeniul apărării cu Sudan, care și-a pierdut impulsul în urma înlăturării de la putere, în aprilie 2019, a fostului președinte sudanez Omar al-Bashir, după zeci de ani în care acesta a condus statul.

Procesul de aprobare a acordului de cooperare în domeniul industriei de apărare Turcia-Sudan, semnat cu guvernul al-Bashir în 2017, a fost accelerat de Partidul Justiție și Apărare (AKP) condus de Erdogan, iar contractul a fost parafat de Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului Turciei la 05.02.2020.

Conform Nordic Monitor, acordul are în vedere îmbunătățirea capabilităților în industria de apărare printr-o cooperare mai eficientă în domeniile dezvoltării, producției, achizițiilor, întreținerii echipamentelor militare, precum și în ceea ce privește asistența tehnico-logistică și schimbul de informații pe componenta de cercetare.

Pe lângă vizitele recente ale președintelui Erdogan în țările africane și încercările sale de a sprijini grupările islamiste din Libia, mutările administrației de la Ankara în Africa sugerează că intersele Turciei pe continent se află pe un trend ascendent. Industria turcă de apărare, controlată de un conglomerat de companii loiale lui Erdogan, și-a asumat un rol esențial în modelarea politicii externe în raport cu continentul african.

După lovitura de stat din Sudan, din aprilie 2019, președintele Erdogan a acuzat răsturnarea lui Omar al-Bashir de la putere drept un act îndreptat împotriva Turciei, iar mass-media turcă a acuzat Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Egiptul de o operațiune orchestrată pentru a sabota relațiile dintre statul turc și cel sudanez.

Sursă articol: nordicmonitor.com

Sursă foto: timesofisrael.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Serbia intensifică cooperarea militară cu Rusia

Tue Feb 18 , 2020
Cooperarea militară ruso-sârbă se află pe un trend ascendent, ambele țări asumându-și să sporească eforturile în acest sens, a precizat ministrul apărării sârb, Aleksandar Vulin, după o întrevedere cu omologul său rus, Sergei Shoigu. Serbia își dorește o armată puternică, pentru că armata reprezintă un garant al stabilității și neutralității, […]