Pe măsură ce China își dezvoltă flota, SUA mărește achiziția de rachete anti navale

Creșterea uimitoare a flotei chineze în ultimul deceniu a determinat Marina SUA să planifice o creștere exponențială a achizițiilor de rachete anti navale în următorii cinci ani, conform proiecțiilor din documentele bugetare pentru anul fiscal 2021 ale serviciului maritim. În observațiile sale de deschidere înainte de a extinde noua cerere de cheltuieli a Marinei, directorul bugetar al serviciului a oferit ca motivație forța navală extinsă a Chinei, pentru a ajuta prioritățile bugetare ale Statelor Unite. Contra amiralul Randy Crites : “China și-a crescut flota de luptă la aproximativ 335 de nave de suprafață, iar acest lucru s-a produs în ultimii 10 ani, timp în care s-au mutat de la o acumulare a forțelor de apărare ale țării  către un rol expansionist pe tot globul.” „În contextul unui viitor dominat de un comerț global în expansiune și de o imprevizibilitate mai mare, puterea navală americană nu a fost niciodată mai importantă.” Conform propunerii bugetare a Marinei SUA, se intenționează achiziția a 850 de rachete până în 2021, principala lor caracteristică fiind capacitatea de a lovi nave de la distanță.

Campania agresivă de cumpărare de rachete anti-navă este demarată în timp ce experții proiectează ca flota Marinei Armatei de Eliberare a Poporului să ajungă până la 420 de nave până în 2035. Prin comparație, cererea bugetară pentru 2016 conținea doar 88 de rachete anti-nave pentru a fi achiziționate în întreagul plan de cinci ani. Bugetul propus pentru achizițiile de arme pentru 2021 a crescut cu 1,7 miliarde de dolari față de cererea din 2016.

Fondurile ar putea fi folosite pentru a cumpăra rachete de tip F/A-18 E/F Super Hornet produse  de Lockheed Martin și dezvoltate în comun cu Agenția de proiecte de cercetare în apărare. Rachetele încorporează tehnologii de recunoaștere a țintei, un anumit nivel de dirijare autonomă și o gamă extinsă pentru lovirea navelor inamice. Capacitatea de lansare este de peste 200 de mile nautice.

Conform bugetului 2017, Marina SUA a cumpărat 10 rachete cu rază lungă de acțiune și a prevăzut achiziționarea a 25 pe an până în 2020, pentru o achiziție totală de 85 de rachete. Astăzi, inventarul (inclusiv cererea din 2020 pentru 17 astfel de rachete) se ridică la aproximativ 99 de rachete.

Prin solicitarea de a-și spori inventarul de rachete sigure cu 48 de arme, inventarul Marinei va crește cu 50 la sută, cu planurile de a comanda 48 anual pe următorii patru ani, conform documentelor bugetare pentru anul fiscal 2021 ale serviciului. În total, Marina vrea să achiziționeze 210 dintre rachete între 2020 și 2025.

De asemenea, pentru 2021, Marina dorește să dezvolte clasicele rachte Tomahawk în ”Maritime Strike Tomahawk”, ceea ce va presupune adăugarea unor tehnologii de recunoaștere a țintelor în mișcare și lovirea unor astfel de obiective maritime. Tomahawk poate lovi de la 900 de mile nautice iar noile modificări sunt estimate a fi operaționale din 2023. Marina SUA va cumpăra 44 de astfel de noi rachete în 2021, pentru un total de 451 în 2025.

Sursă foto și articol: defensenews.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Întâlnire între liderii UE și cei ai statelor vest-balcanice

Mon Feb 17 , 2020
La 16.02.2020, lideri din cele șase state vest-balcanice, au participat la prima întâlnire informală organizată la Bruxelles, în vederea pregătirii summit-ului UE-Balcanii de Vest, ce va avea loc la Zagreb în 2020. La întâlnire au fost prezenți și președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Comisiei Europene, premierul croat, Andrej Plenkovic, […]