Parlamentul suedez – vot favorabil pentru accederea la NATO

„Opţiunea NATO” a obţinut, pentru prima dată în istoria Suediei, o majoritate în parlamentul de la Stockholm, ceea ce înseamnă că ţara scandinavă nu renunţă la posibilitatea de a adera la Alianţa Nord-Atlantică, transmite joi (10.12.2020) euractiv.com, citat de Agerpres.

În 1949, Suedia a optat să nu adere la NATO şi şi-a declarat o politică de nealiniere pe timp de pace şi de neutralitate pe timp de război. Totuşi, începând din anii ’90 a avut loc o dezbatere activă asupra chestiunii aderării la Alianţă.

Democraţii Suedezi (al doilea mare partid de opoziţie), s-a alăturat restului opoziţiei – Partidul Moderat, creştin-democraţii şi liberalii – în privinţa apărării, potrivit cotidianului Svenska Dagbladet.

Guvernul minoritar format din Partidul Social-Democrat şi Verzi doreşte însă să continue politica tradiţională de neliniere militară strictă.

Potrivit poziţiei oficiale a formaţiunii Democraţii Suedezi, aderarea la NATO trebuie să fie decisă prin referendum şi făcută printr-o decizie comună cu Finlanda.

Cele două ţări iau parte din 1994 la Parteneriatul pentru Pace, program menit să sporească încrederea şi interoperabilitatea între ţările NATO şi cele non-membre sau potenţial candidate.

NATO are în prezent 30 de state membre, cel mai recent intrat fiind Macedonia de Nord.

Sursă foto: foreignbrief.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Nave militare ruse și ale unor state membre NATO – exercițiu comun după 10 ani

Fri Dec 11 , 2020
Marina Rusiei va participa în exerciții comune alături de statele membre NATO pentru prima dată în ultimii 10 ani, potrivit unui anunț al Flotei Mării Negre a Federației Ruse, citat de The Moscow Times. Exercițiile multinaționale „Aman 2021” vor avea loc în luna februarie în largul coastei Karachi, Pakistan. Pe […]