Parlamentul finlandez atacat de hackeri sponsorizați de statul chinez

Serviciului de Securitate și Informații din Finlanda (SUPO) a identificat un grup de hackeri cu legături cu statul chinez drept responsabili pentru un atac magnitudine și intensitate „excepțională” care a vizat parlamentul finlandez anul trecut.

Atacul a fost raportat în decembrie 2020, dar era în desfășurare de câteva săptămâni înainte de a fi descoperit de departamentul de securitate a informațiilor din Eduskunta (Parlamentul Finlandei).

Oficiul Național de Investigații din Finlanda (NIB) a declarat la momentul respectiv că atacul a compromis părți ale sistemului intern de comunicare al parlamentului, inclusiv o serie de conturi de e-mail-uri oficiale. Unele dintre aceste conturi aparțineau membrilor parlamentului, iar altele membrilor personalului auxiliar, a explicat NIB.

Puține lucruri s-au știut despre atac în lunile ce au urmat incidentului, însă, joi (18.03.2021), SUPO a emis un comunicat de presă despre incident. În comunicat se precizează că atacul a făcut parte dintr-o operațiune de spionaj cibernetic sponsorizat de un stat terț și operat de gruparea APT-31. Raportul nu nominalizează statul în cauză, dar mai multe companii private din domeniul securității cibernetice au legat de-a lungul timpului activitatea APT-31 de autoritățile de la Beijing.

În raportul SUPO se mai arată că atacul asupra parlamentului finlandez nu a fost nici întâmplător, nici experimental. Dimpotrivă, se urmărea obținerea de informații specifice stocate pe serverele parlamentului. Deși motivul atacului este încă în curs de investigare, este posibil ca acesta să fi făcut parte dintr-un efort statal de culegere de informații pentru a afecta securitatea națională a Finlandei, a explicat serviciul finlandez.

SUPO a mai subliniat că nu va furniza mai multe detalii despre acest caz, ținând cont că există o anchetă penală în derulare.

Sursă foto: yle.fi

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Doi militari bulgari arestați pentru furnizare de informații secrete unui stat străin

Fri Mar 19 , 2021
Doi militari bulgari au fost arestaţi pentru furnizare de informaţii clasificate unui stat străin, a anunţat vineri Ministerul Apărării din Bulgaria într-un scurt comunicat, informează AFP, citat de Agerpres. Mass-media bulgare au anunţat joi (18.03.2021) că au fost arestate „mai multe persoane suspectate de spionaj în favoarea Rusiei”, dintre care […]