Parlamentul European a aprobat crearea Centrului European pentru Securitate Cibernetică de la București

Parlamentul European a dat undă verde pentru crearea Centrului European pentru Securitate Cibernetică în București. Inițiativa va spori capacitatea Europei de combatere a amenințărilor cibernetice și vizează stimularea inovării în rândul întreprinderilor mici și al întreprinderilor nou-înființate.

Noul centru de securitate cibernetică, care va avea sediul la Bucuresti, va pune în comun expertiza legata de cercetarea în materie de securitate cibernetică și va reuni comunitatea europeană de competențe în domeniu. Acesta va oferi, de asemenea, sprijin financiar din partea programelor Orizont Europa și Europa digitala pentru proiecte inovatoare din partea întreprinderilor nou-inființate (start-ups) și a IMM-urilor.

Scopul legislației este de a stimula ecosistemul tehnologic și industrial european în materie de securitate cibernetică pentru a coordona și a pune în comun resursele relevante din UE. Cadrul se bazeaza pe parteneriatul public-privat contractual privind securitatea cibernetică, creat in 2016. Inițiativa va fi sprijinită prin programele Europa digitală și Orizont Europa, în temeiul cadrului financiar multianual 2021-2027.

„în special intr-o perioada in care atat de multe dintre activitatile noastre zilnice se desfasoara online, devine cu atat mai important sa asiguram niveluri ridicate de inovare in domeniul securitatii cibernetice”, a declarat Rasmus Andresen, raportor al Parlamentului European.

„Această nouă structură va garanta ca toată expertiza valoroasa care există în întreaga Europă, fie că este vorba de instituții de cercetare, întreprinderi mici, întreprinderi nou-înființate, ONG-uri și comunitatea open-source, este inclusă în procesul de stabilire a priorităților europene în materie de cercetare. În același timp, oferim tuturor statelor membre posibilitatea de a investi colectiv mai mult în acest sector crucial și de a ne pune în comun resursele”, a mai declarat Andresen.

La 13.09.2017, Comisia Europeană a adoptat un pachet privind securitatea cibernetică cu o serie de inițiative menite să îmbunătățească în continuare reziliența, disuasiunea și apărarea cibernetică. Un an mai târziu, Comisia a prezentat o propunere de creare a unui centru european de competența în materie de securitate cibernetică, cu o rețea conexă de centre naționale de coordonare.

Sursă foto: coe.int

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

„Armata secretă” a Pentagonului mai mare decât structura de agenți clandestini a CIA

Fri May 21 , 2021
Departamentul Apării din SUA (DoD) menține în funcțiune o „armată secretă” de peste 60.000 de agenți, dintre care cei mai mulți activează în întreaga lume sub acoperire, cu identități false, conform unui raport al newsweek.com. Ziarul american a publicat luni (17.05.2021) un material în care menționează că agenții secreți ai […]