Opozantul rus Aleksei Navalnîi, cere Statelor Unite să „ignore aiurelile lui Putin”

Aleksei Navalnîi, arestat de autorităţile ruse după ce au eşuat în a-l asasina cu Noviciok, a transmis Occidentului să nu facă nicio concesie lui Vladimir Putin în criza provocată de liderul de la Kremlin în legătură cu Ucraina.

Sub titlul „Omul de care se teme Putin”, publicaţia Time dezvăluie corespondenţa pe care o ţine cu Aleksei Navalnîi. Într-unul dintre mesaje, opozantul rus denunţă faptul că administraţia Biden „se grăbeşte să organizeze întâlniri” cu Kremlinul, „în loc să-i ignore aiurelile”.

În opinia lui Navalnîi, Putin se teme mai puţin de apropierea NATO de frontierele Rusiei decât de pierderea puterii. „Pentru a consolida ţara şi elitele, Putin are nevoie de toate aceste măsuri extreme, de toate aceste războaie – reale, virtuale, hibride – sau doar confruntări la limita războiului, aşa cum vedem acum”, scrie el.

Navalnîi crede că regimul Putin nu are nicio şansă de supravieţuire în cazul divizării elitelor din jurul Kremlinului. Pentru a se întâmpla acest lucru, el spune că SUA ar trebui să facă presiuni asupra liderului de la Kremlin din afară, iar susţinătorii săi (ai lui Navalnîi, n. red.) să procedeze la fel din interior.

Aleksei Navalnîi, 45 de ani, este închis în lagărul penitenciar Pokrov, la aproximativ 100 de kilometri est de Moscova. Opozantul rus a fost arestat pe 17 ianuarie 2021 în timp ce se întorcea în Rusia din Germania, unde a fost salvat de la moarte în urma otrăvirii lui cu un agent neurochimic de tip Noviciok. Autorităţile ruse refuză să deschidă o anchetă în acest caz. Conform unei investigaţii jurnalistice internaţionale şi unor scăpări de informaţii din interior, Navalnîi a fost otrăvit de o echipă specială a FSB, fostul KGB. Opozantul rus, ale cărui organizaţii au fost interzise anul trecut în Rusia, este convins că ordinul asasinării sale a venit direct de la Putin.

Sursă foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Moscova cere ca NATO să se retragă din România și Bulgaria

Fri Jan 21 , 2022
Garanţiile de securitate pe care Rusia caută să le obţină de la Occident includ prevederi care presupun plecarea forţelor NATO din România şi Bulgaria, a anunţat vineri Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, informează Reuters. Moscova a cerut garanţii din partea NATO obligatorii din punct de vedere juridic potrivit cărora […]