Operațiune de succes a FBI printr-o platformă pentru servicii de comunicații criptate

Un comunicat al FBI anunță succesul unei operațiuni de anvergură. Este vorba despre eliminarea organizațiilor criminale care se bazează pe dispozitive criptate pentru a trimite mesaje criptate, potrivit evz.ro.

Organizațiile criminale care se bazează pe dispozitive codate pentru a trimite mesaje criptate, pot afla săptămâna aceasta că folosesc o platformă operată chiar de anchetatorii pe care încearcă să îi contracareze. Într-un efort inovator, FBI, cu ajutorul Poliției Federale Australiene, și-a lansat propria platformă de comunicații criptate și a furnizat peste 12.000 de dispozitive sutelor de organizații criminale care operează în întreaga lume.

FBI, împreună cu DEA, Poliția Federală australiană, Europol și partenerii din peste 12 de țări, anunță rezultatele acelui efort până acum clasificat ca secret, cunoscut sub numele de Operațiunea „Trojan Shield”. În ultimele săptămâni, autoritățile au efectuat sute de arestări în Australia și în întreaga Europă ca urmare a informațiilor adunate în timpul operațiunii. Oamenii legii au reușit, de asemenea, să prevină situațiile directe de amenințare la adresa vieții.

Oficiul FBI din San Diego Field a fost centrul pentru cei peste 100 de agenți și analiști și 80 de lingviști care au fost aduși pentru operațiunea care a început cu eliminarea furnizorului de telefon criptat Phantom Secure. În 2018, FBI și Procuratura SUA pentru districtul sudic al Californiei au intentat acuzații împotriva directorilor companiei pentru facilitarea importului și distribuției transnaționale de narcotice prin furnizarea de dispozitive criptate criminalilor.

Phantom Secure, cu sediul în Canada, era o firmă care oferea comunicații sigure traficanților de droguri la nivel înalt și altor lideri de organizații criminale. Grupul a achiziționat smartphone-uri, a eliminat toate funcționalitățile tipice – apeluri, mesaje text, Internet și GPS – și a instalat un sistem de e-mail criptat, astfel încât telefoanele să poată comunica doar între ele. Dacă un client era arestat, Phantom Secure ar fi distrus datele de pe acel telefon, ceea ce reprezintă obstrucția justiției în conformitate cu legislația SUA. În încercarea de a contracara eforturile de aplicare a legii, compania a cerut clienților noi să aibă o referință de la un utilizator existent.

Având în vedere funcționalitatea limitată a telefoanelor și faptul că acestea funcționează numai într-o rețea închisă de infractori, se consideră că toți clienții Phantom Secure sunt implicați în activități infracționale grave. Majoritatea utilizatorilor Phantom Secure de la 10.000 la 20.000 sunt liderii de nivel înalt ai unor organizații criminale transnaționale  din SUA și alte câteva țări, iar produsele au fost comercializate ca fiind imposibil de decriptat sau interceptat.

Sursă foto: latimes.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

SUA va livra sisteme de apărare în valoare de 1,75 miliarde de dolari către Taiwan

Sun Jun 20 , 2021
Taiwan a semnat două contracte în valoare totală de 1,75 miliarde de dolari pentru achiziționarea a două sisteme de armament american, scrie Janes, citând ministerul apărării de la Taipei. Deși ministerul nu a specificat despre ce sisteme este vorba, Janes a dezvăluit că cele două contracte sunt pentru lansatoarele de […]