Ofițer al serviciilor ruse, participant la întâlniri secrete ale reprezentanților Kremlinului cu un partid italian separatist

Un presupus angajat la serviciilor de informații ruse a fost prezent la o întâlnire secretă la Moscova, cu ocazia căreia politicienii au discutat despre un plan de finanțare a unui partid separatist din Italia, arată cotidianul italian L’Espresso, citând surse din procuratura din Milano.

Partidul Lega Nord (Liga de Nord/ LN) a fost înființat în 1991, prin fuziunea grupurilor separatiste nord-italiene ale căror membrii caută să obțină o autonomie mai mare și se opun apartenenței Italiei la UE. Sub actualul lider, Matteo Salvini, LN a adoptat o poziție dură împotriva migranților și s-a asociat cu Rusia Unită, partidul aflat la putere în Federația Rusă.

În iulie 2019, site-ul de investigații BuzzFeed a lansat în spațiul public înregistrări audio care ar fi avut loc la Hotelul Metropol din Moscova, între membrii LN și oficiali de la Kremlin. Discuția ar fi vizat un plan de vânzare a petrolului rusesc la un preț scăzut către o firmă italiană apropiată de LN, lucru ce ar permite intrarea acesteia în competiția de pe piața italiană a energiei. Totodată, ar fi oferit oportunitatea de finanțare a campaniilor LN cu circa 70 de milioane de dolari.

Potrivit unei anchete a autorităților italiene, participanții la acea întâlnire au fost purtătorul de cuvânt al lui Salvini, Gianluca Savoini, precum și alți doi cetățeni italieni care lucrează în domeniul bancar, de asemenea susținători ai LN. Au participat trei persoane din partea rușilor, printre care și un avocat de la Kremlin care lucrează pentru ministerul rus al energiei, un fost bancher rus având legături apropiate cu președintele Putin. Al treilea participant rămăsese anonim, cel puțin până în momentul de față.

Cotidianul italian L’Espresso, care a condus ancheta asupra presupusului scandal, a relatat vineri (25.06.2021) că procuratura din Milano l-ar fi identificat pe cel de-al treilea rus participant la discuția cu LN în persoana lui Andrey Yuryevich Kharchenko, presupus angajat al servciilor de informații ruse. Ziarul subliniază că identitatea lui Kharchenko a fost furnizată guvernului italian de „un alt stat occidental”, care a fost vizat de serviciile ruse. Ancheta se află încă în derulare.

Sursă foto: espresso.repubblica.it

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Aproape 6 milioane de conturi de Facebook compromise după utilizarea unor aplicații Android din Google Play

Mon Jul 5 , 2021
Experţii în securitate cibernetică au descoperit în magazinul oficial de conţinut pentru Android al Google mai multe aplicaţii care furau parolele de Facebook ale utilizatorilor. În ciuda faptului că se laudă frecvent cu tehnicile avansate de protecţie pe care le foloseşte, securitatea pe care Google o oferă utilizatorilor săi care […]