Oficial chinez: “Nu există loc de compromis cu privire la Taiwan”

Nu există loc de compromis cu privire la Taiwan, iar Statele Unite nu ar trebui să își facă iluzii în acest sens, a declarat joi Ministerul Apărării al Chinei, adăugând că Washingtonul a făcut în ultimul timp o serie de „provocari”.

China spune că problema Taiwanului, pe care o pretinde drept teritoriu chinez, este cea mai sensibilă în legăturile sale cu Statele Unite, țara care este, de asemenea, cel mai important susținător internațional și furnizor de arme al Taiwanului.

Diferențele puternice cu privire la Taiwan au persistat în timpul unei întâlniri virtuale care a avut loc la începutul acestei luni între președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping. Xi a declarat că cei din Taiwan care caută independența și susținătorii lor din Statele Unite „se joacă cu focul”.

Solicitat să comenteze legăturile militare chino-americane în lumina acestor discuții, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Wu Qian, a spus că a avea o relație sănătoasă și stabilă este potrivită atât pentru ambele părți, cât și pentru întreaga lume.

China este dispusă să mențină schimburile și cooperarea cu Statele Unite, a adăugat el.

„Cu toate acestea, pentru o perioadă de timp, Statele Unite a făcut o mulțime de declarații iresponsabile și a întreprins acțiuni provocatoare în Taiwan și Marea Chinei de Sud”, a spus Wu.

„În special în problema Taiwanului, China nu are loc de compromis, iar Statele Unite nu ar trebui să se își facă iluzii în acest sens”.

Taiwanul guvernat democratic a denunțat China pentru presiunile diplomatice și militare intensificate de a încerca să forțeze insula să accepte suveranitatea chineză.

Președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a promis că va apăra insula și spune că numai oamenii ei pot decide viitorul acesteia.

Sursă foto: Getty Images

VEZI ARTICOLUL:  CONCURS EDITORIAL

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Rusia monitorizează distrugătorul USS Arleigh Burke, după ce a intrat în Marea Neagră

Fri Nov 26 , 2021
Sosirea distrugătorul USS Arleigh Burke, dotat cu sisteme Aegis, intervine într-un moment de tensiuni ridicate în regiune, unde atât Rusia, cât şi Ucraina şi NATO au efectuat exerciţii militare în ultimele săptămâni. Decizia SUA de a trimite distrugătorul Arleigh Burke în Marea Neagră nu face decât să exacerbeze tensiunile, a […]