Oameni care au schimbat lumea (ep. 3) – Bernard Law Montgomery

Episodul 3 din seria „Oameni care au schimbat lumea” îl aduce în prim plan, la 44 de ani de la moartea sa, pe Bernard Law Montgomery, cel mai renumit comandant din cadrul forțelor armate britanice din timpul celui de-al doilea război mondial, celebru pentru victoria sa din bătălia de la El Alamein, din noiembrie 1942.

Montgomery s-a născut la 17.11.1887, la Londra. A fost școlit la St. Paul, iar apoi la Academia Militară Regală, din Sandhurst, după care a fost repartizat la Regimentul Regal Warwickshire, în 1908. A fost grav rănit în timpul primului război mondial, petrecându-și restul războiului ca ofițer de personal.

În perioada interbelică a servit în India, Egipt și Palestina. În aprilie 1939, i-a fost încredințată comanda Diviziei a 3-a, parte a Forțelor Expediționare Britanice, care au luat parte la luptele premergătoare capitulării Franței din iunie 1940.

A fost promovat rapid, în august 1942 fiind numit comandant al Armatei a 8-a (forțele britanice și ale Commonwealth-ului, care au luptat în campania din Deșertul Vestic, din Egipt). Cu o strategie impecabilă și cu dăruire a învins forțele germane și italiene în bătălia de la El Alamein, cea care a marcat oprirea înaintării Axei spre est. Premierul britanic, Winston Churchill, a considerat acest moment drept unul decisiv în stabilirea cursului războiului.

Montgomery a comandat Armata a 8-a în campaniile ulterioare din Sicila și apoi din Italia continentală. De asemenea, s-a numărat printre artizanii planificării Operațiunii „Overlord” – invazia Normandiei.

În timpul debarcării din Normandia și timp de câteva luni după acest moment, s-a aflat la conducerea tuturor trupelor aliate din Franța. În septembrie 1944, comanda a fost preluată de generalul american Dwight Eisenhower, lui Montgomery fiindu-i încuviințată conducerea Grupului Armat al 21-lea. Liderul militar britanic s-a arătat nemulțumit de această decizie, deși fusese promovat în gradul de feldmareșal. După acest moment, atitudinea arogantă și reticentă la orice fel de cooperare cu Aliații l-au făcut din ce în ce mai nepopular, în special în rândul americanilor.

Bernard Montgomery a condus Grupul Armat al 21-lea în lupta cu forțele Germaniei naziste, iar la 04.05.1945, trupele germane din nord s-au predat celor britanice la Luneburg Heath.

După război, lui Montgomery i-au fost acordat titlurile de Mare Cavaler și Viconte de Alamein. El a comandat armata britanică a Rinului și a ocupat funcția de șef al Statului Major Imperial din 1946 până în 1948. Din 1948 până în 1951, a fost președinte al organizației de apărare permanentă a Uniunii Vest-Europene. În 1951, a devenit adjunct al comandantului Cartierului General al NATO, ocupând această funcție timp de 7 ani. A murit la 24.03.1976.

Sursă articol: bbc.co.uk

Sursă foto: europeremembers.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Doi generali din armata egipteană uciși de coronavirus

Tue Mar 24 , 2020
Doi ofițeri de rang înalt din forțele armate egiptene au murit după ce au fost infectați cu noul coronavirus, conform unor declarații ale armatei, citate de surse media apropiate de administrația de la Cairo. Sursa precizează că generalul-maior Shafea Abdel Halim Dawoud a murit luni (23.03.2020) din cauza COVID-19, iar […]