O dronă încărcată cu explozibil a vizat duminică dimineaţa reşedinţa prim-ministrului irakian, din Bagdad. Mustafa al-Kadhimi este în siguranţă

1

Atacul asupra locuinţei premierului a avut loc după protestele din capitala irakiană faţă de rezultatul alegerilor generale de luna trecută, potrivit Monitorul Apărării.

Atacul a dus la rănirea mai multor membri ai personalului de protecţie al lui Mustafa al-Kadhimi.

Prim-ministrul a făcut public atacul printr-o postare pe pagina sa de Twitter, făcând apel la  “calm și reținere” din partea susținătorilor săi. “Slavă Domnului, sunt bine și mă aflu printre oamenii mei”, a mai scris el pe rețeaua de socializare.

Potrivit CNN, o sursă apropiată a liderului irakian a declarat că Al-Kadhimi se întorcea acasă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce supervizase forțele de securitate implicate într-o confruntare cu protestatarii. Imediat ce politicianul a intrat înăuntru,  o dronă explozivă i-a lovit casa, rănind câțiva dintre paznicii săi și provocând pagube minore.

Reședința prim-ministrului irakian se află la intrarea sudică din Zona Verde a Bagdadului, puternic fortificată, ce adăpostește mai multe clădiri guvernamentale și reședințe diplomatice, între care şi Ambasada SUA.

Departamentul de Stat al SUA a condamnat acţiunea şi a oferit asistenţă pentru anchetă.

„Acest aparent act de terorism, pe care îl condamnăm ferm, a fost îndreptat către inima statului irakian”, a declarat purtătorul de cuvânt Ned Price într-un comunicat. „Suntem în strânsă legătură cu forţele de securitate irakiene însărcinate cu susţinerea suveranităţii şi independenţei Irakului şi ne-am oferit asistenţa pe măsură ce se investighează acest atac”.

Un purtător de cuvânt al comandantului şef al forţelor armate irakiene a declarat că situaţia de securitate este stabilă acum în interiorul Zonei Verzi din Bagdad.

Imaginile publicate de agenţia de presă de stat INA au arătat avarii în unele părţi ale reşedinţei premierului şi un vehicul SUV parcat în garaj, care a fost avariat.

Nimeni nu a revendicat tentativa de asasinat, dar aceasta vine pe fondul tensiunilor accentuate din capitală. Vineri, o persoană a fost ucisă și zeci au fost rănite după demonstrații ale susținătorilor milițiilor proiraniene, soldate cu ciocniri între aceștia și forțele de ordine.

Sursă foto: Ali Balıkçı/Anadolu Agency

Redactia

One thought on “O dronă încărcată cu explozibil a vizat duminică dimineaţa reşedinţa prim-ministrului irakian, din Bagdad. Mustafa al-Kadhimi este în siguranţă

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Viktor Orban îl susține pe Milorad Dodik în acțiunile sale de a destrăma Bosnia

Sun Nov 7 , 2021
Premierul ungar, Viktor Orban, s-a întâlnit sâmbătă cu Milorad Dodik, liderul sârbilor bosniaci, care a anunţat un plan secesionist pentru entitatea sârbă care împreună cu comunitatea musulmană şi croată formează Bosnia şi Herţegovina, informează Agerpres, citând surse EFE. ”Suntem recunoscători pentru înţelegerea Ungariei faţă de Republika Srpska şi suntem întotdeauna […]