Norvegia își modernizează armata. Rusia – una dintre principalele amenințări la adresa securității naționale

Într-un plan de dezvoltare a apărării naționale de 123 de pagini prezentat la o conferință de presă de premierul norvegian, Erna Sulberg, și ministrul apărării, Frank Bakke-Jensen, Rusia este menționată de 58 de ori, iar China de 52 de ori, precizează BulgarianMilitary citând mass-media norvegiană. Ambele țări sunt considerate principala amenințare la adresa securității statului scandinav.

Conform planului de apărare națională a Norvegiei, țara are în acest moment 22 de avioane de vânătoare F-35 noi, dar intenționează să mai cumpere încă câteva în următorii ani. În plus, cinci noi aeronave P-8 Poseidon vor înlocui curând flota de avioane de recunoaștere marină „Orion”.

În următorii opt ani, statul va aloca suplimentar 16,5 miliarde de coroane norvegiene (1,46 miliarde de euro) armatei, iar o parte semnificativă a acestor fonduri va merge în nordul țării, la granița cu regiunea Murmansk.

Documentul spune că Rusia reprezintă acum o provocare mai serioasă pentru securitatea națională decât în ​​multe decenii. „De câțiva ani, potențialul militar rus s-a schimbat semnificativ, iar țara se comportă mai activ și este gata să își asume riscuri mai mari. Autoritățile ruse sunt gata să folosească o gamă largă de mijloace militare și non-militare pentru a-și atinge obiectivele ”, scriu autorii planului.

Planul de dezvoltare pe termen lung al forțelor armate norvegiene pentru perioada 2020 – 2024 implică consolidarea tuturor ramurilor militare. Planul norvegian include, de asemenea, Brigada Nord, care va fi consolidată cu un nou batalion, iar forțele de apărare la sol Finnmark vor primi armament suplimentar.

Pe lângă achiziționarea de noi avioane de vânătoare F-35, se au în vedere vehicule blindate militare, precum și arme de mare precizie cu rază lungă de acțiune, ce vor începe să intre în dotarea armatei începând cu 2025. În plus, o nouă unitate mobilă de protecție radiologică, chimică și biologică va fi creat.

Totodată, la sfârșitul anilor 2020, forțele maritime norvegiene vor fi consolidată cu patru submarine noi, iar patru fregate existente vor suferi modernizări semnificative. În plus, în cadrul marinei va fi creată o nou diviziune a forțelor speciale navale.

Sursă foto: wikimedia.org

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Misiune de transport aerian a Armatei: furnizare de măști și recuperarea echipei medicale din Italia

Sun Apr 26 , 2020
Într-un comunicat al MApN, se arată că o aeronavă C-27 J Spartan a Forțelor Aeriene Române a decolat sâmbătă (25.04.2020), de la Baza 90 Aeriană Otopeni, cu destinația Milano pentru transportul în Italia a 90 mii de măști de protecție tip FFP 2. „Aceste materiale sunt parte din rezerva de […]