Noi tensiuni între Statele Unite și Rusia pe fondul crizei din estul Europei

Ruşii susţin că pot distruge sateliţii NATO şi pot face inutilă astfel întreaga tehnică militară de luptă a aliaţilor. Avertismentul vine în contextul în care Rusia a mobilizat 94.000 de militari la graniţa cu Ucraina, iar oficialii de la Casa Albă se declară “îngrijoraţi” în perspectiva unei posibile invazii.

Televiziunea de stat rusă a anunţat că Rusia poate distruge 34 de sateliţi ai NATO cu noua sa tehnologie “Star Warrior”, ceea ce ar face inoperabile rachetele ghidate prin GPS. Rachetele ASAT ale Moscovei pot “orbi toate rachetele, avioanele, navele şi forţele terestre” ale NATO, a anunţat televiziunea de stat rusă, citată de DailyMail.

Rachetele ASAT au fost testate săptămâna trecută pe un satelit sovietic ieşit din uz, dar rămas din spaţiu. Schijele rezultate din explozia vechiului satelit au ricoşat foarte aproape de Staţia Spaţială Internaţională, fapt ce a stârnit indignare în birourile de la Washington, dar şi la NASA.

Testele făcute de ruşi, precum şi anunţul războinic făcut prin intermediul televiziunii de stat pun paie pe un foc ce arde deja mocnit la graniţa cu Ucraina. Casa Albă acuză Rusia că a mobolizat 94.000 de soldaţi la frontiera cu Ucraina şi că se pregăteşte o invazie. De partea cealaltă, SVR, serviciul rus de externe, afirmă că Washingtonul nu face altceva decât să creeze “isterie” vorbind despre o presupusă invadare a Ucrainei.

Americanii pictează o imagine înspăimântătoare cu hoarde de tancuri ruseşti care vor începe să zdrobească sub şenile oraşele ucrainene spunând că deţin informaţii solide despre astfel de intenţii ale Rusiei“, se arată într-un comunicat al SVR, remis presei ruse.

Ministrul rus al Apărării susţine că SUA au simulat un atac nuclear asupra Rusiei

Sergey Shoigu, ministrul rus al Apărării, a acuzat că mai multe bombardiere americane au simulat o lovitură nucleară asupra Rusiei, informează Reuters. Potrivit oficialului rus, bombardierele ar fi atacat la începutul lunii noiembrie, din două direcţii diferite, şi s-au apropiat la 20 de kilometri de graniţa Rusiei.

“Ministrul apărării a subliniat că, în timpul exerciţiilor militare ale SUA ‘Global Thunder’, 10 bombardiere strategice americane au simulat lansarea de arme nucleare împotriva Rusiei din direcţiile vest şi est. Apropierea minimă de graniţa noastră de stat a fost de 20 km”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării din Rusia.

Oficialul rus a mai precizat că bombardierele strategice americane şi-au intensificat operaţiunile în ultima perioadă, efectuând 30 de zboruri în această lună, cu 2,5 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Generalul Mark Milley a discutat cu omologul său din Rusia, pe fondul tensiunilor din estul Europei

Generalul Mark Milley, şeful Statului Major din Statele Unite, a vorbit marţi, prin telefon, cu omologul său din Rusia, generalul Valeri Gherasimov, despre teme internaţionale de securitate, în contextul tensiunilor din Ucraina şi din Europa de Est, notează Mediafax.

Cei doi lideri militari au discutat despre subiecte de securitate care generează preocupări. Convorbirea este o continuare a comunicării între cei doi lideri pentru a asigura reducerea riscurilor şi a aborda aspecte operaţionale în sensul diminuării tensiunilor“, a comunicat Statul Major din SUA, potrivit publicaţiei The Hill.

Ministerul rus a Apărării a comunicat, potrivit agenţiei Tass, că discuţiile s-au referit la “teme actuale de securitate internaţională”. Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au exprimat preocupări, în ultimele săptămâni, privind suplimentarea efectivelor militare ruse în apropierea frontierei Ucrainei. Luni, generalul Mark Milley a vorbit cu şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni. “Au schimbat puncte de vedere şi evaluări despre evoluţia mediului de securitate în estul Europei”, a comunicat Ministerul ucrainean al Apărării. Administraţia Joseph Biden intenţionează să trimită consilieri militari şi sisteme de armament în Ucraina, conform CNN.

Săptămâna trecută, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a criticat sistemele balistice NATO din România şi Polonia, precum şi intensificarea activităţilor militare ale Alianţei Nord-Atlantice în estul Europei, inclusiv în Marea Neagră. Armata rusă tocmai a anunţat efectuarea unui nou test cu rachetă hipersonică.

Sursă foto: Getty Images

VEZI ARTICOLUL:  CONCURS EDITORIAL

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Din baza militară de la Mihail Kogălniceanu, șapte persoane au sustras motorină aparţinând guvernului SUA, în valoare de 2 milioane USD

Wed Nov 24 , 2021
Procurorii DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat, miercuri, şase percheziţii domiciliare într-o cauză vizând destructurarea unei grupări care fura motorină din baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa, potrivit AgerPress. Potrivit DIICOT, începând cu anul 2017, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, […]