Noi tensiuni între NATO şi Rusia

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a acuzat sâmbătă NATO că adună treptat forţe în apropierea graniţelor Rusiei şi că nu doreşte să discute cu Moscova despre securitatea Europei de pe poziţii de egalitate, potrivit agenţiei Interfax, citată de Reuters.

Declaraţia ministrului rus este cel mai recent semn al tensiunilor în creştere dintre NATO şi Rusia, după ce miniştrii Apărării din alianţa vestică au aprobat un nou plan de apărare de orice posibil atac rusesc pe mutiple fronturi.

Ministrul german al Apărării a descris planul drept „un mijloc de descurajare”, dar Kremlinul a declarat vineri că planul arată că Moscova a avut dreptate să întrerupă legăturile cu NATO.

Rusia şi-a închis săptămâna aceasta misiunea diplomatică la NATO şi misiunea Alianţei de la Moscova, după ce NATO a expulzat opt ruşi acuzaţi de spionaj.

„NATO adună treptat forţe în apropierea frontierelor noastre, pe fondul apelurilor de descurajare militară a Rusiei”, a spus Şoigu, fără a oferi detalii.

„Ministrul german al Apărării (Annegret Kramp-Karrenbauer) trebuie să ştie foarte bine cum s-a încheiat o situaţie similară pentru Germania şi Europa”, a adăugat el într-o aparentă referire la cel de-al Doilea Război Mondial.

El a spus că securitatea în Europa trebuie să fie reciprocă şi nu trebuie să încalce interesele Rusiei.

„Dar NATO este cea care nu este pregătită pentru un dialog egal pe această problemă”, a acuzat ministrul rus, a cărui ţară a întrerupt recent relaţiile cu NATO ca răspuns la decizia de retragere a acreditărilor pentru opt diplomaţi ruşi.

Potrivit NATO, cei opt membri ai delegaţiei ruse pe lângă Alianţă erau de fapt spioni.

Sursă foto: Digi 24

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

China dezvoltă o armă anti-satelit

Sun Oct 24 , 2021
Un grup de oameni de știință chinezi a dezvoltat un dispozitiv capabil să introducă explozibili în zona de evacuare a unui satelit, a relatat The Defense Post, potrivit South China Morning Post . Arma robotică antisatelit folosește o capacitate de blocare pentru a rămâne în interiorul unei sonde pentru o […]