Noi nume de șefi de state și guverne pe lista țintelor din scandalul de spionaj „Pegasus”

Numele a 14 şefi de stat şi de guvern au fost adăugate pe lista persoanelor spionate de servicii de informaţii din alte state, cu ajutorul unui program informatic creat de o companie israeliană.

Printre cei supravegheaţi cu programul Pegasus s-ar fi aflat şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, ce ar fi fost ţinta serviciilor secrete marocane în perioada 2017-2019. Informaţia a fost furnizată miercuri seară (21.07.2021) de un grup internaţional jurnalistic de investigaţii (The Washington Post, Le Monde și The Guardian).

Programul ar fi reușit să intre pe telefonul personal al lui Macron, pe care acesta îl deține dinainte de a fi președinte și la care nu a renunțat. Printre țintele serviciilor marocane s-ar fi aflat și fostul premier Edouard Philippe, 15 miniștri, parlamentari francezi de la putere și din opoziție.

Pentru a avea certitudinea că aceștia au fost spionați, telefoanele și laptopurile lor trebuie expertizate și doar două laboratoare din lume sunt capabile să facă această expertiză – declara, cu puțin timp în urmă, Jacques Monet, șeful Redacției Investigații al Radio France, parteneră a anchetei jurnalistice.

Numărul de telefon al lui Charles Michel, pe atunci premierul belgian și acum președinte al Consiliului European, a fost, de asemenea, o potențială țintă pentru autoritățile marocane.

Potrivit grupului NSO, software-ul este destinat monitorizării suspecților de terorism și de crimă. Prin urmare, spionarea politicienilor nu este permisă. Compania israeliană declară că nu va face niciun comentariu cu privire la clienții săi.

Se pare că agențiile guvernamentale care au achiziționat softul Pegasus erau interesate și de președintele irakian Barham Salih și președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa.

Pe listă s-ar afla, de asemenea, și fostul președinte al Comisiei Europene, Romano Prodi, vizat de autoritățile marocane, dar și fostul președinte mexican Felipe Calderón, vizat de agenții din propria țară.

Numărul de telefon mobil al etiopianului Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, este listat, precum și cele ale diverșilor ambasadori ai ONU și al altor diplomați.

Ghebreyesus pare să fi fost vizat de autoritățile marocane, precum și de țintele franceze și algeriene, în timp ce prim-ministrul pakistanez Imran Khan de către autoritățile indiene. Saad Hariri (Liban) și Barham Salih (Irak) par să fi stârnit interesul atât al Arabiei Saudite, cât și al Emiratelor Arabe Unite.

Potrivit cercetării, președintele Africii de Sud și prim-ministrul de atunci al Ugandei au fost vizați de organismele relevante din Rwanda, care neagă însă utilizarea Pegasus.

Sursă foto: theprint.in

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Pentagon: noi atacuri ale forțelor aeriene americane în Afganistan împotriva talibanilor

Fri Jul 23 , 2021
Statele Unite au efectuat recent atacuri aeriene, susținând tentativa armatei afgane de a respinge o ofensivă talibană, a declarat joi (22.07.2021) Pentagonul, cu retragerea forțelor internaționale din țară aproape completă, potrivit The Defense Post. „În ultimele zile, am acționat prin atacuri aeriene pentru a sprijini ANDSF”, a spus purtătorul de […]