NATO și UE cer o anchetă internațională privind evenimentul aeronautic de la Minsk

Uniunea Europeană şi NATO au cerut efectuarea unei anchete internaţionale după ce un avion al companiei Ryanair ce efectua un zbor Atena-Vilnius a fost constrâns de autorităţile belaruse să aterizeze la Minsk, a transmis Reuters luni (24.05.2021), potrivit Agerpres.

„În realizarea acestui act coercitiv, autorităţile din Belarus au pus în pericol siguranţa pasagerilor şi a echipajului. O investigaţie internaţională asupra acestui incident trebuie să fie realizată pentru a verifica orice încălcare a regulilor internaţionale de aviaţie”, a subliniat într-o declaraţie şeful diplomaţiei europene Josep Borrell cu câteva ore înaintea unei reuniuni a liderilor statelor membre ale UE, la Bruxelles, unde va fi abordat şi acest incident.

De altfel, agenda summitului a fost practic răsturnată de această nouă evoluţie, liderii statelor UE urmând să discute la cina de lucru de luni seară despre eventualele măsuri punitive la adresa Minskului.

Autorităţile belaruse au recurs la un avion de vânătoare şi au semnalat o falsă alertă cu bombă pentru a forţa un avion al companiei aeriene irlandeze Ryanair ce efectua o cursă între Grecia şi Lituania – ţări membre ale UE şi ale NATO – să aterizeze duminică la Minsk, unde l-au arestat pe pasagerul Roman Protasevici, un tânăr jurnalist de opoziţie din Belarus.

„Uniunea Europeană va lua în considerare consecinţele acestei acţiuni, printre care luarea unor măsuri împotriva celor responsabili”, a precizat Josep Borrell în declaraţia citată. Şefa Comisia Europene, Ursula von der Leyen, a scris duminică seara pe Twitter că „atitudinea ilegală şi revoltătoare a regimului din Belarus va avea consecinţe”.

Până acum UE a impus deja trei seturi de sancţiuni împotriva Belarusului ca răspuns la evenimentele din această ţară după alegerile prezidenţiale de anul trecut fraudate şi lucra la un al patrulea set de măsuri contra unor demnitari de rang înalt de la Minsk.

„Este un incident grav şi periculos, care necesită o anchetă internaţională. Belarusul trebuie să garanteze întoarcerea în securitate a echipajului şi a tuturor pasagerilo” la Vilnius, destinaţia iniţială a zborului, a scris duminică pe Twitter secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Irlanda a calificat luni constrângerea avionului companiei Ryanair să aterizeze la Minsk drept „piraterie aviatică”. „Aceasta a fost în realitate piraterie aviatică, susţinută de stat”, a declarat ministrul de externe Simon Coveney pentru postul naţional de radio şi televiziune RTE.

Preşedintele comisiei de afaceri externe a parlamentului britanic, Tom Tugendhat, a afirmat luni că semnalarea unei alerte false cu bombă pentru a forţa avionul companiei Ryanair să aterizeze la Minsk este „un act ostil”. „Acesta era un zbor între două membre ale NATO şi între două membre ale UE. Dacă nu este un act de război, cu siguranţă este unul ostil”, a afirmat Tugendhat la postul BBC.

Potrivit unui diplomat european, sancţiunile suplimentare ar putea include acum suspendarea zborurilor tuturor companiilor aeriene din UE deasupra Belarusului, interzicerea avioanelor companiei belaruse Belavia să aterizeze pe aeroporturile din Uniunea Europeană sau suspendarea întregului tranzit, inclusiv la sol, din Belarus către UE.

Sursă foto: thetimes.co.uk

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Anchetă a procuraturii poloneze în cazul aeronavei deturnate în Belarus

Mon May 24 , 2021
Procuroul general al Poloniei a dispus declanșarea unei anchete în cazul avionului Ryanair care a fost forțat să aterizeze la Minsk din ordinul lui Lukașenko, după care autoritățile din Belarus l-au arestat pe jurnalistul opozant Roman Protasovici aflat printre pasageri, potrivit Balkan Insight. Avionul era înregistrat în Polonia, astfel încât […]