NATO organizează exerciții navale majore în Marea Mediterană

Statele Unite și partenerii NATO vor desfășura un exercițiu maritim de 12 zile în Marea Mediterană, începând de luni, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, John Kirby, potrivit Deutsche Welle.

Exercițiul maritim, denumit „Neptune Strike ’22” se va desfășura până pe 4 februarie și este menit să demonstreze și să testeze capacitățile maritime ale NATO, potrivit lui Kirby.

SUA au anunțat decizia de a organiza exerciții navale NATO, la care va participa și portavionul USS Harry Truman, la o zi după ce Rusia a declarat că își va demonstra propriile capacități navale timp de două luni, ianuarie și februarie, din Pacific până în Atlantic.

USS Harry Truman se află în Marea Mediterană de la jumătatea lunii decembrie 2021.

Anunțul a venit la doar câteva ore după ce secretarul de stat al SUA Antony Blinken a purtat discuții cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în încercarea de a detensiona tensiunile legate de temerile că Moscova s-ar putea pregăti să invadeze Ucraina.

Kirby le-a declarat vineri reporterilor că tensiunile cu Moscova au jucat un rol important în decizia demarării exercițiilor navale, dar „exercițiul NATO în sine nu este conceput ca răspuns la posibilele scenarii care s-ar putea întâmpla în Ucraina”.

Kirby a subliniat, de asemenea, că Neptune Strike ’22 „este într-adevăr un exercițiu maritim NATO care are ca scop testarea capabilități maritime pe care dorim să le îmbunătățim în continuare”.

Totuși, acest exercițiu maritim nu se regăsește pe lista, publicată pe site-ul NATO în 14 decembrie 2021, care conține totalitatea exercițiile care se vor desfășura în anul curent.

Rusia și-a anunțat propriile manevre maritime care se vor desfășura în Atlantic, Arctica, Pacific și Marea Mediterană, care implică 140 de nave de război și 10.000 de militari, în lunile ianuarie și februarie.

Sursă foto: gettyimages.com

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

SUA au decis evacuarea personalului neesențial și a familiilor diplomaților de la Kiev și cer cetățenilor americani să părăsească imediat această țară

Mon Jan 24 , 2022
Departamentul de Stat al SUA a anunțat duminică seara că va reduce numărul personalului de la Ambasada SUA din Kiev, evacuând, pentru început, personalul neesențial și a membrii familiilor diplomaților, anunță Biziday. În comunicatul Departamentului de Stat se mai arată că cetățenii americani din Ucraina ar trebui să ia în […]