NATO își va intensifica prezența militară la granițele Suediei și în Marea Baltică

Secretarul general al NATO a declarat pentru postul suedez SVT că Alianța are o “obligație puternică” de a garanta securitatea Suediei în timp ce o potențială cerere de aderare va fi analizată. “Sunt convins că vom găsi soluții pentru nevoile de securitate pe care le va avea Suedia într-o perioadă de tranziție”, a adăugat Jens Stoltenberg.

Suedia și Finlanda sunt așteptate să ia o decizie cu privire la cererea de aderare la NATO luna aceasta, în contextul în care anexarea Crimeei în 2014 și invazia Ucrainei de către Rusia a determinat cele două state nordice să-și regândească politicile de securitate.

Ambele țări caută asigurări de protecție militară în timpul unui proces de aplicare, care ar putea dura până la un an pentru a fi aprobat de toți membrii NATO. În acest sens, ministrul suedez de Externe, Ann Linde, a declarat ieri că SUA au oferit țării “asigurări de securitate” pentru perioada de aplicare, dar “nu garanții de securitate concrete”.

În paralel, Marea Britanie a anunțat, prin ministrul Apărării, că va apăra Finlanda și Suedia în cazul unui atac rusesc, “indiferent că acestea fac sau nu parte din NATO“.

În acest context, Moscova a avertizat anterior Suedia și Finlanda că vor exista “consecințe grave” și că ar putea desfășura arme nucleare și rachete hipersonice în exclava europeană Kaliningrad dacă Suedia și Finlanda devin membre NATO. În plus, Rusia susține că miercuri a simulat electronic lovituri de rachete balistice Iskander, cu capacitate nucleară, în această regiune de la Marea Baltică.

De asemenea, potrivit presei finlandeze, prim-ministrul Sanna Marin a anunțat astăzi că urmează să livreze Ucrainei echipament militar suplimentar, precum și să acorde Kievului un ajutor financiar de 70 de milioane de euro, pentru asistență umanitară. Contribuția urmează să fie aprobată de parlament, a mai menționat premierul.

Sursă foto: NATO

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Rusia îl laudă pe Viktor Orban pentru că se opune sancțiunilor UE împotriva petrolului rusesc

Fri May 6 , 2022
Adjunctul Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a catalogat refuzul premierului ungar Viktor Orban de a susține sancțiunile UE împotriva petrolului rusesc drept un „pas curajos într-o Europă fără voce”, scrie agenția TASS, citată de Digi24. „Prim-ministrul ungar Viktor Orban (…) a făcut un pas curajos într-o Europă fără […]