Mulțumiri publice aduse de premierul israelian directorului Mossad pentru acțiunile din timpul pandemiei

Prim ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a avut o întrevedere publică cu directorul Mossad, Yossi Cohen, și i-a mulțumit pentru că a coordonat eforturile de achiziții ale țării în timpul crizei COVID-19. Întâlnirea a reprezentat o rară recunoaștere publică a rolului central pe care agenția de spionaj l-a jucat în timpul pandemiei, arată The Jerusalem Post.

La finalul săptămânii trecute, premierul Netanyahu i-a mulțumit public directorului Mossad pentru că a condus Centrul comun de comandă a achizițiilor naționale în timpul pandemiei COVID-19. Acesta i-a transmis directorului Cohen că și-a îndeplinit sarcinile „excepțional de bine, iar rezultatele vorbesc de la sine”.

La începutul pandemiei, surse de presă precizau că agențiile de informații din Israel joacă un rol din ce în ce mai important în eforturile statului de a combate efectele COVID-19 pe teritoriul național. Într-o mișcare necaracteristică, guvernul a ieșit public și a menționat că serviciile de intelligence participă la acșiunile naționale de a limita răspândirea virusului.

Într-o emisiune televizată de la finalul lunii martie, șeful departamentului tehnologic al Mossad a declarat că țările au fost atrase într-o luptă aprigă pentru preluarea controlului asupra unor resurse medicale limitate. Mossad, care a fost însărcinat să obțină echipamente medicale din străinătate, pe fondul deficiențelor la nivel global, a ajutat la obținerea a 25.000 de măști respiratorii, 20.000 de kituri de testare, 10 milioane de măști chirurgicale și 700 de salopete pentru lucrătorii de pe ambulanțe care efectuează, de obicei, testele inițiale.

Dintre acestea, doar o parte a reușit să fie obținută de ofițerii Mossad, care ar fi derulat acțiuni secrete chiar într-o fabrică a unei țări din Golf, nenominalizate, conform declarațiilor sub anonimat ale unui agent al serviciului.

Dar multe dintre kiturile de testare pentru coronavirus achiziționate de Mossad s-au dovedit incomplete. Conform rapoartelor mass-media, când trusele au ajuns în Israel dintr-un „stat neidentificat al Golfului”, oamenii de știință și-au dat seama că sunt inutile. Acest lucru se datora faptului că au ajuns fără reactivii chimici necesari pentru a efectua teste complete. Acești reactivi au fost în cele din urmă procurați din Coreea de Sud o lună mai târziu.

Sursă foto: timesofisrael.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Fake news – amenințare la adresa securității naționale a României?

Wed May 27 , 2020
Criza medicală generată de pandemia de coronavirus, un evenimet global cu implicații în toate domeniile vieții cotidiene, a condus și la o creștere dramatică a conținutului fals promovat în special în online. Internetul a ocupat mult timp din viața fiecăruia dintre noi în ultima vreme, fie că am stat toată […]