Misiunile militarilor români în Mali

Preşedintele Ibrahim Boubacar Keita şi-a anunţat demisia în direct la televiziune, în zorii zilei de miercuri (19.08.2020), în urma loviturii de stat militare de marţi. Militarii care au preluat puterea au anunţat în cursul nopţii că doresc să instituie „o tranziţie politică civilă” care să conducă la alegeri generale „într-un interval de timp rezonabil”.

Lovitura de stat militară s-a produs după câteva săptămâni de tensiuni politice şi proteste antiguvernamentale repetate, în timpul cărora negocierile dintre guvern şi opoziţie, care este condusă de popularul cleric Mahmoud Dicko, fost aliat al lui Keita, au eşuat.

Militarii români aflați în Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA) sunt în siguranță și își desfășoară activitățile conform programului normal, a precizat MApN miercuri (19.08.2020) într-un comunicat.

De la începutul misiunii, Detașamentul Carpathian Pumas se află în baza ONU Camp Castor, din Gao, aflată la o distanță de peste 1.000 de kilometri de capitala Bamako, se arată în comunicat.

MApN mai menționează că situația este în permanență monitorizată de conducerea ministerului, care este în legătură atât cu militarii detașamentului românesc din Mali, cât și cu Organizația Națiunilor Unite.

Din luna octombrie 2019, România contribuie, pentru o perioadă de un an, la eforturile internaționale de menținere a păcii în Mali cu un detașament al Forțelor Aeriene Române format din 120 de militari și 4 elicoptere IAR-330 Puma L-RM.

Sursă foto: aviatiamagazin.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Cine este „Mazay”, capul operațiunilor grupului Wagner în Africa și „intermediar” în Balcani?

Thu Aug 20 , 2020
Colonelul Konstantin Pikalov, nume de cod „Mazay”, ar fi responsabil de operațiunile grupului Wagner din Africa, contractor militar privat, deținut de Evgheni Prigojin, un apropiat al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, conform unei investigații a celor de la Bellingcat. Potrivit Bellingcat, Konstantin Pikalov este capul operațiunilor Wagner de pe continentul […]