Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov: “Răbdarea noastră s-a încheiat” (video)

Serghei Lavrov consideră că NATO încearcă “să se extindă artificial”, prin prezența în Ucraina și în statele scandinave: “Chiar dacă Ucraina nu se va alătura NATO, faptul că există armament ofensiv și baze militare americane la Marea Azov, putem spune că a dus la încălcarea unei linii roșii. Sunt sute de militari britanici și americani în Ucraina. Prezența acestor instructori în Donbas depășește mai multe linii roșii și va duce la o confruntare directă între ruși și NATO”, a declarat oficialul, potrivit Ria Novosti.

Am rămas fără răbdare”, a mai spus Lavrov. „Occidentul a fost condus de orgoliu și a exacerbat tensiunile, încălcând obligațiile sale și bunul simț”.

Ministrul reiterează faptul că este esențial ca NATO să nu se extindă spre est și cere ca Alianța să ofere o garanție în scris în acest sens, până săptămâna viitoare, subliniind că “nu va aștepta la nesfârșit un răspuns din partea Occidentului”. A argumentat faptul că pentru Moscova, aceasta este condiția principală pentru dezamorsarea tensiunilor. Referitor la retragerea trupelor rusești de la granița cu Ucraina, Lavrov spune că această solicitare “este inacceptabilă, iar Vestul merge prea departe”.

Înalt diplomat al Rusiei a avertizat că „dacă propunerile noastre vor fi respinse… vom lua o decizie cu privire la cum să ne asigurăm securitatea într-un mod fiabil”, citând avertismentul președintelui Vladimir Putin că Moscova va lua „măsuri militare-tehnice”.

Declarațiile ministrului au fost făcute în contextul în care discuțiile dintre Rusia și statele vestice au intrat într-un blocaj, săptămâna aceasta. Înaintea conferinței lui Lavrov, mai multe site-uri guvernamentale ucrainene au fost ținta unui amplu atac informatic, însă nu este clar pentru moment cine a coordonat atacul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Suedia mobilizează trupe în zona Mării Baltice ca raspuns la manevrele militare ale Rusiei în zonă

Sat Jan 15 , 2022
Suedia a desfăşurat vineri vehicule blindate şi zeci de militari înarmaţi pe străzile din Visby, un oraş-port de pe insula Gotland din Marea Baltică, o manevră mai puţin obişnuită, iniţiată ca răspuns la creşterea activităţii Rusiei în regiune, informează AFP, citată de AgerPres. Zece vehicule blindate de luptă şi zeci […]