Ministrul Apărării din Japonia solicită un buget record pentru a accelera achizițiile de echipamente militare

Ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, a declarat vineri că intenționează să suplimenteze bugetul armatei cu suma record de 6,7 miliarde de dolari, pentru a accelera achizițiile de echipamente militare, invocând mediul de securitate regională „din ce în ce mai agresiv”.

Remarcând provocările Chinei și Coreei de Nord, ministerul a spus că situația de securitate regională devine „din ce în ce mai instabilă”.

Bugetul militar al Japoniei a crescut constant în ultimul deceniu, iar ministrul a depus deja o cerere pentru anul financiar viitor în care solicită alocarea a 50 de miliarde de dolari, menținând astfel cheltuielile la un nivel record.

În cererea depusă vineri Ministrul Apărării urmărește suplimentarea bugetului cu 773,8 miliarde de yeni (6,7 miliarde de dolari) pentru cheltuieli care vor fi efectuate până în martie 2022, invocând faptul că Tokyo trebuie să-și intensifice armata într-un „ritm alert”.

Banii suplimentari ar acoperi costurile rachetelor, aeronavelor de patrulare, torpilelor, elicopterelor și altor echipamente, dintre care unele au fost bugetate pentru achiziționare în cheltuielile de anul viitor.

Provocările regionale impun Japoniei „să accelereze îmbunătățirea capacității de apărare antirachetă și a altor capacități de apărare necesare pentru protejarea insulelor din regiunea de sud-vest”, a spus ministerul.

Solicitarea de cheltuieli va fi finalizată luna aceasta după consultări cu coaliția de guvernământ, potrivit rapoartelor presei.

Într-un document anual de apărare publicat în iulie, Japonia a spus că tensiunile dintre SUA și China asupra Taiwanului sunt o problemă care amenință stabilitatea regională.

Beijingul consideră Taiwanul parte a teritoriului său și a intensificat presiunea diplomatică, militară și economică asupra insulei autoguvernate în ultimii ani.

Japonia s-a exprimat din ce în ce mai des cu privire la expansiunea maritimă și consolidarea militară a Chinei , protestând public împotriva prezenței navelor chineze în jurul insulelor insulelor Senkaku/Diaoyu, care sunt disputate de către Republica Populară Chineză și Japonia .

Conservatorii la guvernare ai Japoniei și-au stabilit un obiectiv politic pe termen lung de a extinde bugetul de apărare al Japoniei peste două procente din PIB, un raport care ar pune-o la egalitate cu membrii NATO.

Aceasta ar marca o abatere de la tradiția politică a Japoniei de a limita cheltuielile pentru apărare sub un procent din PIB, care se ridică la aproximativ 5 trilioane de dolari.

Sursă foto: EPA/Kimimasa Mayama

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Zeci de elicoptere Black Hawk și Apache sosesc la baza Mihail Kogălniceanu. Armata SUA anunță o intensificare a zborurilor în zonă

Sun Nov 28 , 2021
Zeci de elicoptere Black Hawk și Apache ale Armatei Sateleor Unite urmează să zboare din zona portului grecesc Alexandroupolis către bazele aeriene Stefanovikio din Greci, și Mihail Kogălniceanu din România. Zborurile se vor desfășura în perioada 1 decembrie – 11 decembrie, anunță U.S. Army Europe and Africa. Elicopterele fac parte […]