Ministerul Apărării prelungește serviciul aeronavelor MiG-21 LanceR cu încă un an. Zborurile au fost reluate de luni

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunță într-un comunicat de presă că, în baza unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) s-a luat decizia de a relua activitățile de zbor cu aeronavele în cauză, pe o perioadă de aproximativ un an. În baza hotărârii, a fost aprobat și memorandumul pentru scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR și tranziția către cele F-16.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, declara la momentul în care zborurile cu MiG-21 LanceR au fost suspendate, că s-a consultat cu ”partenerii și aliații care contribuie cu aeronave la executarea misiunilor de poliție aeriană” și că a a ajuns la concluzia că ”se pot suplimenta capabilitățile aeriene în această perioadă”. Astăzi, ministerul condus de Dîncu a anunțat că zborurile cu aparatele de zbor au fost reluate încă de ieri și vor continua până pe 15 mai 2023.

MApN mai arată în comunicatul de presă de astăzi: ”Au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile în cadrul Forțelor Aeriene Române. Proiectul legii de aprobare a acestei achiziții a parcurs etapa de transparență legislativă și se află în circuitul de avizare, urmând a fi prezentat Parlamentului României în cel mai scurt timp”.

Amintim că zborurile cu MiG-21 LanceR au fost suspendate pe 15 aprilie, în urma numărului mare de accidente aviatice în care acestea au fost implicate. Ultimul dintre acestea a avut loc pe 2 martie, când un astfel de aparat de zbor a dispărut de pe radar și s-a prăbușit în județul Constanța, iar pilotul a murit. Ulterior, elicopterul de căutare s-a prăbușit și el, iar alte șase persoane și-au pierdut viața.

Avioanele MiG-21 LanceR sunt printre cele mai vechi din dotarea Armatei României, multe dintre ele fiind fabricate în urmă cu 40 de ani.

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Ungaria declară stare de urgenţă din cauza războiului din Ucraina. Primele măsuri vor fi anunţate miercuri

Tue May 24 , 2022
Guvernul de la Budapesta declară stare de urgenţă începând de la miezul nopţii, din cauza războiului provocat de Rusia în ţara vecină, Ucraina. Anunţul a fost făcut de Viktor Orban, premierul Ungarie, într-o postare video pe Facebook. Orban, care a obţinut al patrulea mandat consecutiv la alegerile legislative care au […]