Miliția susținută de Iran în spatele atacului care l-a vizat pe premierul irakian

Atacul cu dronă care l-a vizat pe premierul irakian, Mustafa Al-Kadhimi a fost efectuat de cel puțin un grup de miliție susținut de Iran, au declarat oficiali de securitate irakieni și surse apropiate milițiilor, potrivit Reuters.

Sursele, care au discutat luni cu jurnalisții de la Reuters sub condiția păstrării anonimatului, au spus că dronele și explozivii folosiți în atac sunt de fabricație iraniană.

Un purtător de cuvânt al unui grup paramilitar aliat Iranului a refuzat să comenteze imediat atacul sau să ofere detalii despre cei care l-au comis. Alte grupări susținute de Iran nu au putut fi contactate imediat pentrua oferii comentarii. Guvernul iranian de la Teheran nu au dorit să comenteze informațiile.

Duminică, Premierul Mustafa al-Kadhimi a scăpat nevătămat în urma unui atac cu dronă, încărcată cu explozibili, care a vizat reședința sa din capitala irakiană Bagdad.

Doi oficiali de securitate irakieni și trei surse apropiate grupărilor de miliție pe care Iranul le-a susținut în Irak au declarat, pentru Reuters, că atacul a fost comis de cel puțin unul dintre aceste grupuri.

Cei doi oficiali de securitate au spus că Kataib Hezbollah și Asaib Ahl al-Haq, grupări susținute de Iran, au instrumentat atacul.

De asemenea, o sursă din miliție a declarat că Kataib Hezbollah a fost implicat, fără a confirma o posibilă colaborare cu Asaib Ahl al-Haq.

Niciuna dintre aceste grupări de miliție nu au comentat până în prezent informațiile.

Sursă foto: THAIER AL-SUDANI/REUTERS

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

ONU avertizează cu privire la iminenţa unei „crize catastrofale” în Afganistan

Mon Nov 8 , 2021
Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează că Afganistanul se transformă rapid în cea mai gravă criză umanitară de pe planetă, având milioane de locuitori în pragul foametei. Directorul Programului Alimentar Mondial, David Beasley, a făcut aceste afirmaţii în timpul primei vizite pe care a efectuat-o în Afganistan, după ce talibanii au preluat […]