Mii de atacuri malițioase blocate de specialiștii STS în acest sfârșit de săptămână

În acest sfârșit de săptămână, specialiștii în securitate cibernetică ai Serviciului de Telecomunicații Speciale au blocat mii de atacuri malițioase. Acestea au fost îndreptate asupra site-urilor unora dintre cele mai importante instituții din România. Este o creștere semnificativă, pe anumite pagini web depășindu-se procentul de 100% a acestor tipuri de atacuri în comparație cu alte perioade”, precizează Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Vineri, site-urile Guvernului, Ministerului Apărării, Poliției de Frontieră și CFR  au fost ținta unor atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service). Ulterior, și site-ul PSD a fost vizat. Grupul de hackeri pro-rus Killnet a revendicat atacurile cibernetice și a precizat că au fost desfășurate în urma declarațiilor președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, care a promis autorităților ucrainene “asistență maximă” în furnizarea de arme letale Ucrainei de către România.

Ieri, grupul de hackeri pro-ruşi Killnet a amenințat că va ataca aproape 300 de site-uri din România, pe listă fiind mai multe ministere, redacţii de presă, instituţii publice, site-uri de turism şi hoteluri.

STS precizează că a ”aplicat măsuri eficiente și rapide de securitate cibernetică, utilizând atât mecanisme automatizate, dar și operațiuni tehnice în timp real implementate la nivelul Centrului Operațional de Răspuns la Incidente de Securitate (CORIS-STS) și la nivelul Infrastructurii de Internet (ISP-STS), pentru toate autoritățile pentru care instituția asigură administrare tehnică sau furnizare de servicii de tip Internet”.

În cazul unui atac cibernetic deciziile și măsurile luate într-un timp extrem de scurt sunt esențiale, iar atunci când echipele de administrare tehnică și cele de securitate cibernetică sunt comune, lanțul de decizie este extrem de scurt și cu impact imediat. Activitățile întreprinse pentru asigurarea securității cibernetice corelează măsuri defensive atât la nivelul infrastructurii de comunicații, cât și la nivel de aplicații informatice.

În timpul desfășurării atacurilor, specialiștii STS au identificat tipologia acestora, sursele malițioase și au aplicat soluții de protecție la nivelul sistemelor de operare care găzduiesc serviciile informatice atacate și le-au transmis către celelalte entități de tip CERT. STS a partajat analizele proprii și a colaborat cu specialiștii IT ai beneficiarilor și experții CERT de la nivelul DNSC și ai instituțiilor din Sistemul Național de Apărare.

STS desfășoară în continuare, în regim de 24/24, toate activitățile specifice de securitate cibernetică pentru a contribui la protecția serviciilor digitale și de comunicații ale instituțiilor și autorităților statului român”, mai precizează STS.

Sursă foto: STS

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Rusia se folosește de “Cyber Front Z”, o grupare de troli, pentru a răspândi propaganda

Mon May 2 , 2022
Trolii ruşi duc un război informaţional dintr-o fostă fabrică din Sankt Petersburg, de unde vizează lideri occidentali şi răspândesc propaganda Kremlinului cu privire la Ucraina, a informat duminică guvernul britanic, care a comandat un studiu pe acest subiect, relatează AFP, citată de Agerpres. Raportul, ai cărui autori nu au fost […]