Maroc – cea mai mare putere militară din Africa?

Guvernul marocan a anunțat ratificarea proiectului de lege de finanțare a țării pentru 2022, marcând o creștere a cheltuielilor militare și de apărare cu 4,77% față de anul trecut, anunță The Defense Post.

Țara intenționează să cheltuiască 12,8 miliarde de dolari pentru a-și consolida capacitățile militare prin achiziționarea de echipamente de ultimă generație, inclusiv avioane de luptă, tancuri, avioane de antrenament, arme și muniție.

Bugetul propus evidențiază planurile viitoare de achiziții ale națiunii africane, inclusiv submarine, sisteme radar, sisteme de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune și nave navale.

Pe lângă armament, bugetul ar permite Departamentului Apărării Naționale să genereze pe piața muncii aproximativ 10.800 de posturi noi, dublând astfel numărul de locuri de muncă alocate pentru 2021.

Între timp, o firmă internațională de top specializată în managementul marketingului a prognozat că până în 2022, Forțele Armate Regale ale Marocului vor deveni cea mai mare putere militară din Africa.

Instituția Internațională de Cercetare a Păcii de la Stockholm (SIPRI) a dezvăluit că Marocul s-a clasat pe locul doi în lista importatorilor de arme din Africa, după Algeria. Cu toate acestea, între 2011 și 2015, importurile de arme din Maroc au scăzut cu 60%.

Odată cu creșterea propusă a cheltuielilor pentru 2022, se așteaptă ca țara să devină din nou cel mai mare importator de arme de pe continentul african.

Aceste investiții vor ajuta Marocul să facă față tensiuniilor în creștere din regiunea Sahel și a amenințărilor continue a terorismului.

Sursă foto: AFP

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Cele 4 corvete multirol "în drum" spre România

Sat Oct 30 , 2021
Contractul prin care România urmează să cumpere 4 corvete multirol urmează să fie semnat în curând, a declarat contramiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale, în cadrul #2021 Defense Summit, anunță Newsweek. Acesta a mai adăugat că “procedura de achiziție pentru programul „corvetă multifuncțională” este în faza finală. […]