Marea Neagră tulburată de exercițiile militare ruse. Antrenamentele coincid cu prezenţa a două nave de război americane în zonă

Preşedintele Vladimir Putin a declarat luni că forţele ruse ar putea observa nava de comandă şi control a Flotei a 6-a americane, USS Mount Whitney, care a intrat în Marea Neagră „prin binoclu sau prin… cătarea sistemului lor de apărare”, denunţând activitatea NATO în apropierea frontierelor Rusiei, scrie Agerpres.

Reprezentanții flotei ruse din Marea Neagră au declarat marţi că, în cadrul exercițiului navele ruse au reperat şi distrus ţinte inamice, iar sistemele sale de apărare aeriană au fost plasate în stare de alertă la bazele sale din Novorossiisk şi Crimeea (anexată), a relatat agenţia de presă Interfax.

„Acestea au distrus ţinte aeriene ale unui inamic imaginar cu tiruri de rachete antiaeriene şi de artilerie”, se menţionează într-un comunicat.

Conform aceluiaşi comunicat, citat de RIA Novosti, sisteme mobile de rachete antinavale de tipul „Bal” şi „Bastion”, instalate pe coasta Crimeii, au distrus o grupare de nave de suprafaţă a unui inamic convenţional, al cărui rol a fost executat de vase ale Flotei ruse din Marea Neagră.

Rusia a avertizat anterior ţările occidentale împotriva trimiterii de nave de război în Marea Neagră şi apropierii acestora de coasta Crimeii, peninsulă pe care a anexat-o de la Ucraina în 2014. Rusia consideră Crimeea parte a teritoriului său, cu toate că peninsula este recunoscută la nivel internaţional ca parte a Ucrainei.

US Navy a anunţat luni că nava USS Mount Whitney a ajuns la Istanbul şi se va alătura în curând altor nave în Marea Neagră.

„După vizita din acest port, Mount Whitney se va alătura USS Porter (DDG 78) pentru a consolida şi mai mult colaborarea între SUA şi forţele NATO pe mare”, menţionează US Navy într-un comunicat.

Rusia a declarat marţi că îşi deplasează trupele acolo unde doreşte pe propriul teritoriu, ca răspuns la acuzaţiile conform cărora ar concentra din nou forţe militare la frontiera cu Ucraina, aşa cum au relatat două publicaţii americane Politico şi The Washington Post.

„Mişcările echipamentelor noastre de război sau ale unităţilor noastre militare pe teritoriul rus reprezintă o chestiune ce ţine exclusiv de competenţa noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

În acest context un oficial NATO a subliniat: Alianţa Nord-Atlantică „este vigilentă şi supraveghează în mod constant mişcările forţelor ruse.Este important să fie asigurată transparenţa şi să fie evitată orice eroare de calcul”.

Rusia a acuzat în repetate rânduri NATO de activităţi provocatoare în apropierea graniţelor sale. Alianţa se declară hotărâtă să întărească securitatea statelor membre situate geografic în apropierea Rusiei după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi sprijinul acordat de aceasta rebelilor proruşi în estul Ucrainei.

Sursă foto: Defense News

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Iranul acuză SUA că au încercat să captureze un petrolier

Thu Nov 4 , 2021
Administraţia de la Teheran susţine că a blocat o tentativă a Statelor Unite de a captura o navă care transporta petrol iranian, într-un incident produs în Golful Oman, iar Forţele Navale americane au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă, informează agenţia Reuters. Gardienii Revoluţiei din Iran afirmă că […]