MApN achiziționează un sistem cu inteligență artificială pentru combaterea fake news

3

MApN se angrenează în lupta cu fake news și cheltuiește 1,1 milioane de lei pentru achiziționarea unui sistem informatic, ce ar urma să sprijine demersurile de detectare a știrilor false ce au ca țintă Armata.

Astăzi (12.05.2020), pe platforma SEAP a fost publicat, de către UM 02415 aparținând Ministerului Apărării Naționale, anunțul privind atribuirea unui contract pentru furnizarea unui sistem informatic pentru monitorizare și procesare media, în valoare de 1.119.882,35 RON.

Conform descrierii din contractul publicat pe SEAP, MApN intenționează să achiziționeze următoarele trei tipuri de dispozitive, cu ajutorul cărora să monitorizeze și să proceseze „informațiile media pentru a reacționa la știrile false referitoare la MApN”:

1. server tip inteligență artificială (AI) și server tip 1, cu o valoare estimată de 866.436,97 lei fără TVA;

2. un echipament de monitorizare TV a 24 de posturi, cu o valore estimată de 242.521,01 lei fără TVA;

3. un laptop tip 5, estimat la 10.924,37 lei fără TVA.

Furnizorii echipamentelor trebuie să aibă cod NATO de agent economic, iar 90% din punctajul licitației este acontat de preț, 10% fiind garanția acordată. Data de deschidere pentru depunerea ofertelor este 10.06.2020.

Rămâne, totuși, un semn de întrebare dacă un astfel de sistem ar trebui să fie o prioritate pentru Armată sau ar trebui, mai degrabă, să fie atribuția altor structuri din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională să combată fenomenul fake news.

Sursă foto: dnaindia.com

Redactia

3 thoughts on “MApN achiziționează un sistem cu inteligență artificială pentru combaterea fake news

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Atac cibernetic care a suspendat activitatea într-un port iranian de importanță strategică

Wed May 13 , 2020
După refuzuri inițiale de a confirma atacul, autoritățile iraniene au admis că o entitate străină neidentificată a executat un atac cibernetic, care a oprit activitatea într-un port iranian cu valoare strategică. Hackeri străini au efectuat săptămâna trecută un atac cibernetic care a afectat sistemele informatice dintr-un port din orașul iranian […]