MAE a publicat lista prizonierilor români din lagărele sovietice ale NKVD

Într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, se precizează că Ambasada României la Moscova a publicat lista celor peste 20.000 de prizonieri de război militari și civili deportați români, decedați între 1941 și 1956, în lagărele, spitalele și obiectivele speciale NKVD-MVD, respectiv în batalioanele de muncă sovietice.

Lista nominală poate fi consultată aici.

„20.718 este numărul maxim de prizonieri de război şi „internaţi” civili – cetăţeni români decedaţi în Rusia care a putut fi identificat în timpul cercetărilor în arhivele ruse, efectuate de misiunea diplomatică timp de 10 ani (2009-2019)”, se arată pe site-ul MAE.

În același comunicat se mai menționează că acest demers, ce a durat mai bine de de un deceniu, este o premieră pentru istoriografia românească. Rezultatul final al cercetărilor arhivistice ale Ambasadei României la Moscova în problematica prizonierilor de război şi victimelor române ale celui de al Doilea Război Mondial are o simbolistică aparte, dat fiind contextul marcării, în anul 2020, a 75 de ani de la încheierea celei de a doua conflagraţii mondiale.

„Astfel, se încheie un proces care a durat 10 ani de cercetări efectuate de Ambasada României la Moscova în principalele arhive ruse: Arhiva de Stat a Federației Ruse (GARF – Государственный архив Российской Федерации / ГА РФ), Arhiva Militară de Stat Rusă (RGVA – Российский Государственный Военный Архив / РГВА), Arhiva de Stat Istorico-Militară Rusă (RGVIA – Российский государственный военно-исторический архив / РГВИА), Arhiva de Stat Economică Rusă (RGAE – Российский государственный архив экономики / РГАЭ), Arhiva Rusă de Stat pentru Istoria Social-Politică (RGASPI – Российский государственный архив социально-политической истории / РГАСПИ), Arhiva Centrală a Serviciului de Securitate a Rusiei (ȚA FSB – Центральный архив ФСБРоссии / ЦА ФСБ), Arhiva Centrală a Ministerului Apărării Federației Ruse (ȚA MO – Центральный архив Министерства обороны Российской Федерации/ЦА МО РФ) ş.a.”, precizează MAE.

Sursă foto: ww2today.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Exercițiu al flotei ruse în Marea Neagră – răspuns pentru distrugătorul USS Porter

Fri Apr 17 , 2020
Avioanele și un submarin aparținînd flotei ruse din Marea Neagră au organizat un exercițiu de distrugere a unui grup de nave ale unui inamic fictiv, a precizat serviciul de presă al flotei la 16.04.2020, citat de TASS. „Echipajele bombardierelor Sukhoi-24M, avioane de apărare aeriană și submarinul Kolpino au desfășurat un […]