Macron: schimbări fundamentale privind prezența militară franceză în Sahel

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat joi (10.06.2021) că prezenţa militară franceză în Sahel va suferi o reorganizare fundamentală şi a lăsat să se întrevadă perspectiva unei reduceri puternice a numărului de soldaţi desfăşuraţi în această regiune volatilă, informează DPA, citat de Agerpres.

Trebuie să aibă loc o „transformare profundă”, a spus Macron. În viitor, vor exista doi piloni: lupta împotriva terorismului cu partenerii din Europa şi cooperarea cu alte forţe armate.

Recent, Franţa şi-a suspendat temporar operaţiunile militare comune cu Mali, sporind presiunea asupra ţării din Africa de Vest. Macron a declarat că trebuie să existe „garanţii” pentru o tranziţie politică după recenta lovitură de stat şi a precizat că asigurările nu sunt suficiente pentru ca Franţa să reia operaţiunile comune. De asemenea, el a ameninţat că va retrage trupele franceze dacă Mali se va îndrepta spre islamismul radical.

Luna trecută, armata din Mali a răsturnat guvernul de tranziţie care urma să rămână în funcţie până la alegerile prezidenţiale din 2022, iar liderul loviturii de stat, Assimi Goita, s-a autoproclamat noul preşedinte interimar.

Franţa, fostă putere colonială în Mali, luptă împotriva grupărilor teroriste islamiste din Sahel în cadrul operaţiunii Barkhane. Aproximativ 5.100 de soldaţi francezi sunt desfăşuraţi în prezent în această ţară.

Sursă foto: nbcnews.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Tranzacție turco-saudită neobișnuită de drone militare

Mon Jun 14 , 2021
Potrivit Janes, Turcia a raportat recent la Registrul ONU pentru arme convenționale (UNROCA) că a exportat trei vehicule aeriene fără pilot (UAV) către Arabia Saudită. În raport dronele nu sunt identificate, dar sunt incluse în categoria „IV b”, adică drone militare, informează Israel Defense. Conform celor de la Janes, există […]