Luptă aprigă între serviciile de informații – competiția globală pentru un vaccin împotriva COVID-19

Agențiile de spionaj din întreaga lume s-au înscris într-o competiție la nivel mondial pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19, protejându-și propriile secrete biomedicale în timp ce încearcă să fure cercetările altor țări.

La fel ca eforturile frenetice de securizare a echipamentului medical de protecție, cum ar fi măștile și mănușile, cercetările în curs pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19 par să ia forma unei competiții între națiuni. Țara care va dezvolta prima un vaccin de succes pentru combaterea epidemiei va fi, cel mai probabil, un jucător major într-o lume post-coronavirus.

Guvernul Statelor Unite, a cărui cursă pentru a dezvolta un vaccin pentru COVID-19 poartă numele de cod „Operațiune WARPSPEED”, și-a avertizat experții din domeniul biomedicinei că agențiile de informații străine pot încerca să le spioneze cercetările.

Această avertizare a fost transmisă corespondentului BBC, Gordon Corera, la 01.04.2020, de către Bill Evanina, directorul Centrului Național de Contrainformații și Securitate (NCSC) al SUA. NCSC face parte din Comunitatea Națională de Informații (ODNI), agenția americană creată după atacurile din 11 septembrie 2001, pentru a coordona activitățile tuturor agențiilor de intelligence americane.

Evanina a declarat pentru BBC că NCSC are „toate așteptările ca serviciile de informații străine, inclusiv Partidul Comunist Chinez, să încerce să obțină ceea ce facem aici”. El a adăugat că agenția pe care o conduce a contactat „fiecare organizație de cercetare medicală” care efectuează cercetări privind COVID-19 și le-a avertizat că ar trebui să fie „foarte, foarte vigilente”. Cu toate acestea, Evanina nu a spus BBC dacă, până în prezent, au fost furate date din sfera cercetării medicale de agenții de informații străine.

Potrivit BBC, alte guverne occidentale, inclusiv cele din Regatul Unit și Canada, au avertizat că spionii străini au devenit activi în domeniul biomedical, cu încercări de a fura date științifice legate de COVID-19. În martie, Centrul Canadian pentru Securitate Cibernetică a avertizat că datele de cercetare și dezvoltare legate de pandemie pot fi vizate de actori care operează online.

Totuși, BBC precizează că agențiile de informații occidentale sunt, la rândul lor, interesate de date biomedicale din China și din alte țări. Interesul lor poate fi, pe de o parte, să determine originile precise ale pandemiei SARS-CoV-2, pe de altă parte, să caute să fure informații despre „cercetarea pe vaccinuri și tratamente”.

Sursă foto: techcrunch.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Armata britanică extinde contractul pentru achiziția de sisteme radar mobile pentru monitorizarea câmpului de luptă

Tue May 5 , 2020
Ministerul apărării din Marea Britanie a încheiat un contract, în valoare de 46 de milioane de lire sterline, pentru a extinde utilizarea sistemelui radar pentru localizarea armelor dezvoltate de Saab Mobile Artillery Monitoring Battlefield Asset (MAMBA). Contractul încheiat între armata Marii Britanii și Saab Electronic Defense Systems va asigura utilizarea […]