Lloyd Austin: retragerea din Afganistan se desfășoară conform planului

Pentagonul a trimis întăriri în ţările vecine cu Afganistanul pentru a proteja retragerea forţelor străine staţionate acolo, care se desfăşoară „aşa cum a fost planificat”, a afirmat joi (06.05.2021) secretarul american al apărării, Lloyd Austin, notează AFP, citat de Agerpres.

„Până acum, retragerea care a început în urmă cu mai puţin de o săptămână merge aşa cum a fost planificat”, a declarat Lloyd Austin într-o conferinţă de presă la Pentagon.

Întrebat despre ciocnirile violente din provincia Helmand după ce armata americană a început sâmbătă să-şi retragă ultimii soldaţi din ţară sâmbătă, el a dat asigurări că erau, de asemenea, prevăzute. „Ceea ce vedem este ceea ce ne aşteptam: o presiune sporită”, a spus el.

Pentru a proteja procesul de retragere, Pentagonul a poziţionat un total de şase bombardiere grele B-52 şi 12 avioane de luptă F-18 pentru a oferi sprijin, dacă este necesar”, a anunţat la rândul său şeful de stat-major american, generalul Mark Milley. Ele se alătură grupului aeronaval USS Eisenhower a cărui misiune în Golf a fost prelungită.

Lupte intense au izbucnit în weekend în regiunea sudică Helmand, după începerea oficială sâmbătă a plecării ultimilor 2.500 de soldaţi americani prezenţi încă pe teritoriul afgan, cu peste 16.000 de angajaţi civili ai subcontractanţilor Pentagonului.

Avioanele americane au contribuit la respingerea ofensivei majore a talibanilor, care a determinat mii de afgani să-şi părăsească domiciliul pentru a scăpa de violenţe, în zona Lashkar Gah. În plus, insurgenţii au cucerit un district din Nord şi au capturat al doilea baraj ca mărime din Afganistan, după luni de lupte acerbe în provincia Kandahar (sud).

Cei doi responsabili ai Pentagonului au dorit, totuşi, să liniştească temerile, Lloyd Austin subliniind că forţele afgane „au contraatacat în Lashkar Gah şi au luptat bine”, în timp ce generalul Milley a amintit că „este încă prea devreme pentru a trage concluzii”.

„Vom rămâne parteneri ai guvernului afgan şi ai forţelor afgane şi sperăm că, beneficiind de sprijinul nostru, forţele afgane vor fi eficiente”, a adăugat secretarul Apărării.

Sursă foto: abcnews.go.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Vizita în România a comandantului Corpului V al Forțelor Terestre ale SUA

Fri May 7 , 2021
Comandantul Corpului V al Forțelor Terestre ale Statelor Unite ale Americii, generalul-locotenent John Kolasheski, va efectua, în perioada 07-09.05.2021, o vizită de lucru în România, la invitația șefului Statului Major al Forțelor Terestre (SMFT), generalul-maior Iulian Berdilă, potrivit unui comunicat al MApN. În acest context, vineri (07.05.2021), de la ora […]