Lituania inițiază discuții pentru cumpărarea a peste 120 de vehicule militare Boxer (video)

Ministerul Apărării din Lituania a început negocierile pentru achiziționarea a peste 120 de vehicule de luptă de infanterie Boxer, fiind așteptat un contract semnat în această vară, anunță Defense News.

Livrările ar urma să aibă loc între 2023 și 2024, a precizat ministerul într-un comunicat.

Ministrul adjunct al Apărării, Vilius Semeška, a declarat că decizia a fost luată după ce Vilnius a evaluat lecțiile trase din războiul aflat în desfășurare din Ucraina.

Lituania se învecinează cu Kaliningrad, o exclavă rusă, și a furnizat Ucrainei arme pentru a sprijini lupta țării împotriva invaziei Rusiei. Achiziția planificată ar dubla flota modernă de vehicule de luptă de infanterie a armatei lituaniene .

Decizia de a păstra aceeași platformă pentru vehiculele de luptă de infanterie este rațională și va permite o utilizare eficientă a resurselor alocate apărării naționale”, a spus Semeška.

Lituania este membră a Organizației pentru Cooperare Comună în Armament – OCCAR, care supraveghează furnizarea vehiculului Boxer către mai multe state europene, inclusiv Germania, Țările de Jos și Marea Britanie.

În 2016, Lituania a semnat un acord pentru 88 de vehicule de luptă de infanterie cu consorțiul germano-olandez Artec, care este format din companiile Krauss-Maffei Wegmann, Rheinmetall Landsysteme și Rheinmetall Defense Nederland BV. Contractul a fost în valoare de 385,6 milioane de euro (417,7 milioane USD).

Guvernul nu a dezvăluit valoarea acestui ultim acord planificat.

Lituania și-a comandat vehiculele Boxer în varianta Vilkas (Wolf), care include o stație de arme cu telecomandă Samson Mk II, un sistem de rachete antitan Spike LR, o mitralieră de 7,62 mm și un tun cu lanț Bushmaster Mk44S de 30 mm, potrivit datelor de la OCCAR.

Sursă foto: www.rumaniamilitary.ro

Sursă video: You Tube/ Military In Action

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Rusia a început pregătirile pentru parada militară de la Moscova

Sat Apr 23 , 2022
„În total, 11.000 de militari, 131 de unităţi de armament modern şi echipamente militare, 77 de avioane şi elicoptere vor participa la Parada de Ziua Victoriei din Piaţa Roşie”, au declarat surse din Ministerul rus al Apărării, anunță Defence Blog. Cele peste 100 de vehicule militare provin din baza la […]